vrijdag, mei 03, 2024

Challengers - Luca Guadagnino

Challengers op IMDb (7,8)
 Challengers op Moviemeter (3,80)

Gelijk maar meegepakt op première avond, terwijl ik mezelf niet heel goed ingelezen had. Ben eigenlijk niet zo van de sportfilms (omdat ze meestal gaan over het heroïsche pad dat de winnaar aflegt) maar deze had gelukkig een heel andere insteek. Daarover straks meer, maar niet nadat ik u vertel dat ik toch langzamerhand wel onder de indruk begin te raken van de prestaties van acteur Josh o' Connor, wat mij betreft is hij de bijrollen voorbij en manifesteert hij zich tegenwoordig terecht in rollen waarin hij de film naar zich toe trekt. Charmant en vilein, energiek en licht kwetsbaar, ik mag graag naar hem kijken (veel meer dan naar de zo geroemde Zendaya, die ik vaak veel vlakker vind overkomen in haar - steeds grotere- rollen). 

De challenge in deze film bestaat eruit dat we kijken naar de top van de tenniswereld, waarbij we dan wel een treetje moeten afdalen om de mannelijke hoofdrolspelers te verenigen. Vanaf hun jeugd speelden Patrick Zweig en Art Donaldson tegen elkaar in vele toernooien, ze vormden zelfs langdurig een herendubbel. We leren al snel dat Donaldson de (grand slam)top wél gehaald heeft en dat Zweig er nauwelijks in slaagt om zich professioneel en financieel te redden. We gaan erug naar de bron van deze splitsing: waar(door) scheidden hun wegen en carrières?

Het antwoord ligt in de verschijning van tennisster Tashi, die in het circuit meeloopt als de meestbelovende hardhitter van haar generatie en die de harten en hoofden van ons herendubbel op hol brengt: aanvankelijk valt ze voor Patrick maar uiteindelijk stapt ze over op Art. We snappen hoe dat te verklaren is, maar dat wil nog niet zeggen dat we haar keuzes sympathiek vinden. Plots treffen de twee elkaar in een kwalificatietoernooi dat voor beiden niet alleen de keuze voor het voortzetten van hun carrière kan bepalen, maar ook nog eens de strijd om die tussen hen in staande dame verhevigt.

Noot: de soundtrack in de film werkt lekker mee in de beleving. "Aha, wéér Trent Reznor" las ik goedkeurend aan het eind. 

Met: Josh o' Connor, Zendaya, Mike Faist


FIN - song :  Trent Reznor & Atticus Ross- Compress/Repress

Geen opmerkingen:

Abre los ojos (aka Open your eyes) - Alejandro Amenabar

Abre los ojos op IMDb (7,7) Abre los ojos op Moviemeter (3,72) Na jaren deze weer eens herzien. Destijds een spraakmakende film (dermate sp...