The Apprentice op Moviemeter (3,42)
Hij probeerde het verschijnen van deze film nog wel tegen te houden, zo naargeestig en vooral narcistisch is hij ook wel weer. Ik ben na het zien van de film niet slechter over hem gaan denken, dit simpelweg omdat dat eigenlijk al niet kon. Alles wat ik aan Amerika verafschuw, zit in grote hoeveelheden in de persoonlijkheid van Donald Trump: hyperkapitalisme, het bigger/better/faster/greater-gedrag, het "wij zijn de beste", het rüksichtlose streberige dat mensen aan de kant zet die minder succesvol of simpelweg minder ambitieus zijn. Het zit er allemaal in, in deze film. En toch vond ik hem heel erg goed: ook het kijken naar nare en slechte persoonlijkheden kan een prima filmervaring zijn, immers. Wat mij betreft dan ook zeker een aanrader, al is het maar om je een beetje boos te maken wanneer je dieper in het verhaal raakt.
Als jong ventje al toont de nauwelijks volwassen geworden Donald Trump zijn interesse voor de machtigen en rijksten der aarde. Hij likt zich in in sjieke besloten clubs waar alleen geslaagde zakenlieden en hun blonde aankopen zich mogen vertonen. In zo'n tent ontmoet Trump de enigmatische advocaat Roy Cohn, die in alles uitstraalt dat hij louter met winnaars om wil gaan, omdat losers de tijd niet waard zijn. Cohn is nietsontziend, gebruikt de grofste methoden om zijn gelijk te halen in de zaken die hij doet: verliezen is simpelweg geen optie.
De adoratie van Trump voor Cohn wordt langzamerhand beantwoord, de advocaat neemt het jonge vastgoedventje onder zijn hoede en besluit hem groot te maken. Hij ziet dat Trump bij uitstek de man is die zijn 3-regel-doctrine kan uitvoeren, wat moet gaan inhouden dat Trump ook succesvol de strijd aangaat met de overheid, volgens Cohn de bron van alle kwaad. Trump is de beste leerling van zijn klas: door het ontbreken van erkenning bij zijn vader haalt Donald het maar bij Cohn. Het houdt in dat hij zich dieper en dieper in bikkelhard zakendoen spiraalt: mensen zijn handelswaar, lastige mensen schuif je opzij, heel lastige mensen zien hun imago beschadigd worden door de corrupte en corrumperende praktijken van Trump en Cohn. Dikke vrienden lijken ze, maar ook dit schip vindt het lastig om twee kapiteins te hebben.
Hoewel Sebastian Stan een uitstekende Trump neerzet, wordt hij compleet van het doek gespeeld door de fabuleuze Jeremy Strong, die de sinistere en ondermijnende advocaat Cohn ge-wel-dig neerzet. Waarschijnlijk is dat dan ook een van de redenen dat Trump deze film wilde verbieden, hij kon niet voldoende shinen.
Met: Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova, Martin Donovan
FIN - song : Brian Holmes/David Irvine- The EndGezien in : Cinema Oostereiland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten