zaterdag, oktober 05, 2024

Our Friend - Gabriela Cowperthwaite

Our Friend op IMDb (7,3)
 Our Friend op Moviemeter (3,47)

Soms tref je het, als filmkijker. Soms verwacht je niets en krijg je veel. Deze film is er zo een: piepklein - op waarheid gebaseerd- verhaal, maar met zo veel liefde en overtuiging gebracht dat het je onmogelijk onberoerd kan laten. Traantje wegpinken mag, als u de film weet op te sporen zult u hem mogelijk net zo ondergaan als ik. 

De kleinheid van het verhaal zit m er in dat het eigenlijk in één zin verteld kan worden: jonge vrouw krijgt diagnose van terminale kanker, waarna alle vastigheid in het gezin onder hun voeten wegvalt en er gelukkig een goede vriend is om beide partners én de kinderen bij te staan. That's it.

De filmbeschrijving zou hier al kunnen ophouden, maar dan doe ik iedereen te kort: de maker van de film, die het dicht op de huid in beeld brengt. De man/vader in het gezin die zich schuldig voelt ten opzichte van zijn vrouw en kinderen omdat hij zo vaak voor zijn werk weg was dat hij het gevoel heeft zich van hen verwijderd te hebben. De moeder die weliswaar niets aan haar ziekte kan doen maar die er wel voor moet waken dat ze daarvan haar gezin en vooral haar man de schuld geeft. De kinderen die in al hun puberale gedragingen niet beseffen dat de aandacht van hun ouders op dit moment heel lastig te verdelen is. Maar vooral doe ik dan vriend Dane te kort: de opofferingsgezinde man die tijdelijk bij hen intrekt om vader Matt de tijd te geven naar het ziekenhuis te gaan, moeder Nicole de kans geeft om haar ziekbed ook werkelijk als ziekbed te gebruiken, dochters Evie en Mollie die toch de kans krijgen op aandacht voor hun eigen school- en vriendschappensores. 
Niet dat Dane zelf geen issues heeft, oh nee, hij loopt over van de twijfels over de richting die hij zijn leven moet geven. Maar dat lijkt allemaal even minder belangrijk: hij moet dit onder hoogspanning staande gezin steunen, gewoonweg omdat het zijn vrienden zijn. Vrienden die hem ook altijd een luisterend oor hebben gegeven.
Prachtig, Prachtig.

Met: Jason Segel, Casey Affleck, Dakota Johnson, Isabella Kai, Violet McGraw

Geen opmerkingen:

Our Friend - Gabriela Cowperthwaite

Our Friend op IMDb (7,3)   Our Friend op Moviemeter (3,47) Soms tref je het, als filmkijker. Soms verwacht je niets en krijg je veel. Deze f...