vrijdag, oktober 18, 2024

Like Tears in Rain - Sanne Fabery de Jonge

Like Tears in Heaven op IMDb (8,2)
 Like Tears in Rain op Moviemeter (3,67)

Mooie documentaire over de man die 's lands grootste internationale acteerkanon was. Rutger Hauer was al snel te groot voor het servetje dat Nederland heet, hij ging naar Hollywood om daar de nodige tafellakens te bevuilen. Een prachtige palmares, een ook door collega's zeer gewaardeerd acteur. 



Nu had ie ook zo ongeveer alles mee: een goed lijf, een gebeeldhouwde kop en doordringend staalblauwe ogen. Alles wat een regisseur verlangt, zou je zeggen. We stappen in de docu door de jaren heen, van de faam brengende titelrol in "Floris", via het baanbrekende "Turks Fruit" naar zijn meest succesvolle rol in "Blade Runner". Enkele collega's komen aan het woord, maar vooral veel regisseurs die allen nog steeds jubelen om het bruikbare materiaal dat Hauer hen schonk. 

Het andere deel van de docu is bestemd voor Hauer's vrouw en voor zijn jeugdvrienden. Hauer was een product van de hippietijd, was reis- en vaarlustig en had een bijzondere band met de kinderen van het bevriende echtpaar Fabery de Jong. De regisseuse maakt gebruik van het enige setje homemovie-films dat uit de verzameling van Hauer bewaard is gebleven. Hauer wilde alles van zijn dynamische leven vastleggen, had dan ook altijd zelf een camera bij zich. Helaas is een fors deel van die filmrollen verloren gaan na een overstroming bij zijn huis in Los Angeles. Slechts een klein deel bleef bewaard, het deel dat hij in zijn Nederlandse huis op zolder had staan. Deze thuisfilms geven een prachtig beeld van de krachtige vrijbuiter die Hauer in zijn privéleven is geweest.




Geen opmerkingen:

Poison - Désirée Noschbusch

Poison op IMDb (6,8) Poison op Moviemeter (3,09) Wat houd ik daar toch van, van die films die volledig gedragen worden door twee karakters o...