vrijdag, maart 29, 2024

Los delincuentes (aka The Delinquents) - Rodrigo Moreno

Los Delincuentes op IMDb (6,7)
 Los Delincuentes op Moviemeter (2,82)

Première-avond gisteren, ik ging er eens de volle 3 uur voor zitten. Gemengde gevoelens achteraf: ik had mooie dingen gezien, ook wel genoten van de licht filosofische inslag van de film maar ik heb daarvoor wel te veel zijpaden moeten belopen om er te komen. Wat mij betreft had de film de helft korter gekund. Maar goed: blijkbaar wil de regisseur ons onthaasten, hetgeen hij met visuele trucjes (en met visuele schoonheid) ook wel voor elkaar krijgt. Al met al dus zeker een voldoende, maar ik blijk nog steeds weerbarstig tegen die ellenlange speelfilm-trend op te lopen. Terug naar het verhaal nu.

Morán ziet het niet zitten: nog 30 jaar dezelfde sleur, nog decennia lang hetzelfde werk. Het zou leiden tot een leven zonder verrassingen. Dus beraamt hij een plan: hij maakt een rekensom hoeveel geld hij nodig heeft voor de rest van zijn leven waarvoor hij de bank moet beroven waar hij zelf werkt. Het gaat bedrieglijk makkelijk: een kleine afleiding in het werkschema van de collega's en Moran krijgt vrije in- en uitloop naar de kluis. Met de buit in zijn rugzakje loopt hij na zijn werk gewoon de zaak uit, richting de toekomst.

Hij heeft het allemaal bedacht: hij vraagt zijn collega Román om het geld voor hem te verstoppen en te bewaren. Daarna zal hij zichzelf gaan aangeven, hij heeft al berekend hoe lang hij voor een dergelijk vergrijp de gevangenis in moet. Zodra hij daaruit komt, zal hij Román belonen met de helft van de buit, zodat die ook niet meer zijn hele leven achter de kassa hoeft te staan. 

Ook dit deel lijkt eenvoudig te lukken, maar dan gaat toch de tijd knagen: Román raakt in gewetensnood en krijgt daarop van Morán opdracht het geld te verstoppen in een natuurgebied waar hij is geweest voordat hij zichzelf aangaf. De verstopactie werkt bevrijdend voor Román, vooral omdat hij in het natuurgebied een stel creatievelingen ontmoet die heel anders tegen de wereld aankijken. Met een van hen, de energieke Norma, begint hij nietsvermoedend een relatie. 

Deze simpele , doch eenvoudige aanloop leidt ons naar een open einde, waarin je vanuit je bioscoopstoel zelf mag bepalen wie dit hele traject nu eigenlijk het beste doorgekomen is en voor wie de toekomst nu eigenlijk open ligt.

Met: Daniel Elias, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino, German da Silva

FIN - song : Pappo's Blues- A donde este la libertad

Geen opmerkingen:

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...