zaterdag, september 05, 2009

Omzeil-soap

ik word langzamerhand wel n beetje onvrolijk van die soap rondom dat zeilmeisje.
Nu breekt moeder met de persstilte en zegt ze, hou je vast, dat haar dochter nog niet volwassen is!
Hoofdartikel op de voorpagina van mijn doorgaans betrouwbare krant.

Gaat het nu in krantenland ook alleen maar om "kijcijfers"? Voor mij is dit verhaal allang afgedaan: de zaak gaat niet meer over leerplicht of andere zaken, de zaak gaat over de vraag of dit meisje het recht heeft zichzelf in levensgevaar te brengen.
Een nogal radicaal euthanasie-vraagstuk, als je het mij vraagt.

Honderden specialisten zijn er mee bezig, terwijl het uiteindelijk gaat om de frustraties en prestaties van twee gescheiden ouders. Zo analyseer ik het tenminste, met enig recht van spreken...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit is niet 'omzeilen' dit is nogal kort door de bocht, Begt. De Volkskrant maakt inderdaad misbruik van de situatie in komkommertijd. Er wordt nieuws gemaakt en ze zijn erg gebaat bij het interview met moeder.
Ik vind dat we Laura serieus moeten nemen en niet over de droomwens van kinderen zomaar heen moeten walsen. Een zeilreis om de wereld is gevaarlijk, voor volwassenen en dus ook voor een meisje van 13. Technisch zeilt ze net zo goed als menig ervaren en volwassen zeiler. De voorbereidingen zijn uitermate goed gedaan.
Het gaat hier niet zozeer om de frustraties van gescheiden ouders. De ouders hebben ouderlijke plichten en moeten die zorgvuldig uitvoeren. Instanties moeten en zullen dat toetsen.
Het leven zit vol risico's: buiten fietsen met onweer, een donkere straat 's avonds laat, dronken mensen op de openbare weg, wapenbezit door burgers, giftige slangen en mexicaanse griep.
Het gaat erom (volgens mij) om het leven te leven en risico's af te wegen. Maar kansen moet je grijpen en het avontuur zoeken als dat bij je past.
Zo analyseer ik het tenminste, met enig recht van spreken... ;0)

Peterter

Herr Meijer zei

... maar dan nog is 13 jaar te kwetsbaar, te onvolgroeid, te weinig in staat om daadwerkelijk consequenties te zien en te kunnen dragen. Iedereen mag dromen hebben, maar dit meisje MOET eerst nog een tijdje kind zijn. Dat is je volste recht als dertienjarige. Daar past nog even geen lollig solo-ritje langs zwaarbewapende Somalische -the horror - leeftijdsgenootjes bij.

Herr Meijer zei

Interessante reacties hier:
http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/buitenland/article5121229.ece/Australische+solozeilster+%2816%29+gecrasht