zondag, september 02, 2012

A royal affair (En kongelig affaere) - Nikolaj Arcel

A Royal Affair op IMDb

Gepolijst kostuumdrama over een waargebeurd hofschandaal.
Einde 18e eeuw, de tijd van de verlichting. Koning Christiaan VII is min of meer ontoerekeningsvatbaar, wordt door zijn moeder een huwelijk in gefixt om aldus voor troonopvolgers te zorgen en de monarchiële greep op het land te bestendigen. Dame in kwestie is ietwat rebels maar schenkt hem de zoon die hij zo wenst.

Als de koning zieker wordt tijdens een Europa-reis wordt een nieuwe hofarts aangesteld, die echter in zijn vrije tijd een groot voorvechter van verlicht denken blijkt. En dus masseert hij via de koningin de koning om stukje bij beetje de adel minder macht te geven en de kerk op een zijspoor te zetten.
Dat gaat al niet zonder slag op stoot, maar het verhaal wordt complexer als de konining blijkt te vallen voor zowel de ideeën als de charmes van de hofarts. Dat kan niet goed gaan.

Als je, zoals ik, gevoelig bent voor het immer sterke spel van Mads Mikkelsen, dan kun je deze film straffeloos gaan kijken. Film is niet echt snel geschoten, je moet er wel de tijd voor nemen, maar het is de moeite waard.
Kijk : dit is vriend Mats..

Geen opmerkingen: