donderdag, juni 01, 2006

De leugen die democratie heet

"Een feest der democratie", zo noemden gistermiddag vóóraf een aantal geinterviewde VVD-ers de uitslagavond van de verzieking van hun fractieleider.
"Er valt echt wat te kiezen", die hoorde je ook veel.

En opnieuw blijkt dan, dat áls er eenmaal gekozen is, dat de kiezer aan het lijntje gehouden wordt. Zodra de één gekozen is, zegt de verliezer per direct: "ik schaar me volledig, helemaal en totaal achter de winnaar". Eenheid is het codewoord.
Waarom dan dat nepgeruzie vooraf, waarom dan dat neponderscheid vooraf?
Doe dan gewoon geen verzieking en en benoem iemand. Mediaspektakel genoeg, maar o o o wat een lauwe soep.

4 opmerkingen:

Peter te Riele zei

In dit geval draagt de 'boodschapper' ook veel schuld.
De leugen die media heet komt dichter bij de waarheid.

Peterter

FROMMEL zei

rutte of verdonk. het blijven vvd'ers

Anoniem zei

Jammer maar helaas, het is nooit zwart wit. Gelukkig dat de grootbek (Verdonk) het heeft verloren van de meer genuanceerde stem van Rutte. Daar ben ik trouwens ook geen fan van.

In zo'n verkiezingsstrijd benadruk je de verschillen. Daarna accentueer je de overeenkomsten. Daar is niks mis mee en het kan niet anders. Binnen een partij heb je altijd verschillende stromingen. Maar je moet wel proberen te voorkomen dat een partij splijt. Dat is niet alleen in het belang van die partij maar ook van de samenleving.

Stel je voor dat je een partij hebt voor:
boeren
Hoeren
Applicatiebeheerder
Taxichauffeurs
18-23 jarigen MBO nivo
18-26 jarigen HBO nivo
Treinmachinisten

etc. etc.

Er komt geen eind aan en je hebt dan een gefragmenteerde samenleving waarin iedereen meent conficterende belangen te hebben.

De stelling dat de democratie een leugen is vind ik:

1. ongefundeerd ( in dit specifieke geval was er wel degelijk wat te kiezen. De hardheid van Verdonk of het liberalisme van Rutte.

Daar is een keuze tussen gemaakt door de leden van de VVD.

Waarom zegt Begt dan 'De leugen die democratie heet':

Misschien om het volgende:

Begt is verontwaardigd over het accentueren van de overeenkomsten na de bekendmaking van de winnaar. Dat tijdens de verkiezingsstrijd de verschillen werden geaccentueerd is niet meer dan normaal.

Er was niks 'neps'aan de interne VVD verkiezingen. Die zijn wat mij betreft eerlijk verlopen. Daar bedoel ik dus mee dat iedere geldige stem geteld is.

2. Gevaarlijk

Het is wat flauw om over 'demos' en 'cratie'te beginnen. Ja toch?
Of moeten de verschillende regeringsvormen worden uitgelegd? Zoals:

Aristo-
Merito-
Demo-
etc.

Begt maakt het allemaal niet uit. Een ding is zeker: De democratie is een leugen.

Is er een ander alternatief dan een of andere dictatuur Begt?

Een of andere verlichte voorhoede die het allemaal beter weet wellicht?

Beste Begt,

Als het jou en de jouwen lukt om het idee van democratie te perverteren tot een leugenachtige bezigheid, hou ik m'n hart vast. Het alternatief is dan een dictatuur.

Ik zou het op prijs stellen als je me tzt een seintje geeft dat het nu tijd is om te vertrekken.

Groet,

Loek

begt zei

Beste Loek,
das een knap staaltje van nou net willen lezen wat je zelf al vindt. hoort er ook bij, das absoluut waar.
Wat bij de grote reden is geweest dit tot leugen te bestempelen is dat de partij het voor deed komen dat de keuze bepalend zou zijn voor de richting van de toekomst, terwijl ze nog bij het openvouwen van de notaris-envelop alweer aangeven dat ze allebei de richting opgaan, pal achter elkaar. Ofte wel: je hebt voor niets gekozen, had het ook niet hoeven doen want we gaan toch alletwee de kanten op omdat we op die manier het meeste kunnen meesnoepen.
En dat is verlakkerij! En dan kun je dat nog wel de meest verheven regeringsvorm noemen, verlakkerij is en, waarmee je dus klip en klaar aan het liegen bent geweest.
Geen punt wat mij betreft, het is en blijft een onderling vvd-verhaaltje, maar had het daar dan ook gehouden.
Wat moeten anderen aan met dat schrijnende gebrek aan richting?

En jij kunt wel een heel referaat geven over alle mogelijke -cratiën, maar wie zegt dat -cratiën de weg zijn? what's wrong with anarchy? Zoek het allemaal lekker zelf uit, in de naam van democratie wordt op dit moment het halve middenoosten platgewalst, dus dat is voor mij duidelijk niet de weg.