zondag, december 16, 2007

Madrugada- Industrial Silence


Je hebt van die platen, daar ben je de ambassadeur voor. Die vind je zelf zo goed, dat je het werkelijk iedereen gunt om ervan mee te kunnen genieten. Acht jaar geleden speelde ik die rol na het uitkomen van de debuutplaat van de Noorse doemrockband Madrugada. Iedereen moest hier van horen, vond ik!
De heren komen uit een streek binnen de poolcirkel, waardoor hun leven bijna de gehele dag nacht is, en dat is goed te horen. Zware gitaren, droge drums en rollende bassen begeleiden het allermooiste instrument dat de band bezit± de majestueuze stem van de boomlange zanger Sivert Hoyem.
Wat de mannen aan wanhoop en twijfel uiteenzetten in deze plaat, het doet me nog steeds de rillingen met cohorten tegelijk over mijn rug trekken. Nog steeds kan ik niet onbewogen luisteren naar `Strange colour blue`, het prijsnummer van de plaat. Nog steeds zijn opener `Vocal` en `Quite emotional` dichtgeplamuurd met zwartgalligheid en bieden juist liedjes als `Shine` en `This old house` een beetje licht in de duisternis.
En dat is nou het razend knappe aan de plaat. Aan alles zie je af dat ze half in het licht leven en half in het duister. Zoek maar eens op wat Madrugada betekent, dan snap je t een beetje!!
Overigens leek de band heel lang niet verder te komen dan het huidige repertoire van vier studioalbums, omdat de bassist Robert Buras het inmiddels al niet meer kan navertellen. Of t eigenmoord was wordt nog uitgezocht, maar het zou mooi bij de band passen. However, de bandsite vermeldt een nieuwe single per eind 2007 en een nieuw album per jan 2008, dus er is toch nog iets gaande!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Madrugada
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sivert Høyem.Madrugada is een Noorse band, bestaande uit Sivert Høyem (zang), Robert Burås (gitaar) en Frode Jacobsen (bas).

Inhoud [verbergen]
1 Biografie
1.1 Albums
1.2 Singles
2 Robert Buras overleden
3 Externe links[bewerk] Biografie
De band werd opgericht in 1995. Na een aantal nummers onder de naam Abbey's Addoption te hebben uitgebracht, werd de naam veranderd in Madrugada.

Het album The deep end werd opgenomen in Los Angeles met producer George Drakoulias (bekend van Tom Petty, The Black Crowes, The Jayhawks, Ride en Primal Scream) en gemixed door Dave Bianco (van o.a. U2, Throwing Muses, Johnny Cash en Mick Jagger).


[bewerk] Albums
Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
Titel Datum van
release Datum van
binnenkomst Hoogste
positie Aantal
weken Opmerkingen
Industrial silence 1999
The nightly disease 1-3-2001
Grit 20-10-2002
The deep end 28-2-2005 26-3-2005 89 2
Live at Tralfamadore 2006


[bewerk] Singles
Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van
release Datum van
binnenkomst Hoogste
positie Aantal
weken Opmerkingen
Madrugada 1998
New Depression 1999
Beautyproof 2000
Electric 2000
Hands up - I love you 2001
Ready 2002
Majesty 2003
Blood shotadult commitment 20-9-2004
The kids are on High Street 17-1-2005


[bewerk] Robert Buras overleden
Robert Buras, gitarist en liedjesschrijver van de band overleed op 12 juli 2007. Hij werd 31 jaar oud. Het laatste jaar van zijn leven werkte hij aan een soloproject "My Midnight Creeps". Met deze band nam hij twee albums op: My Midnight Creeps (2005) en Histamin (2007). Tevens was hij bezig om een nieuw album voor Madrugada op te nemen. Volgens de bandleden stierf Robert op het hoogtepunt van zijn creatieve carriere. Hij speelde ruim 12 jaar bij de band.

Bron: Officiële website Bron: Alternative Blog

begt zei

jaja, zover was ik ook. maar ik kon daar geen officiele doodsoorzaak uit concluderen. in ieder geval komt er gauw een nieuwe plaat waarvan al stukjes te horen zijn op hun site

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...