maandag, januari 26, 2009

Joris Goedbloed

Zag gisteren opnieuw mijn nummer 1 film van 2008, dit omdat mijn lief zich afvroeg waar die hoge positie vandaan kwam.

De volle twee-en-half uur zat ik opnieuw volledig gefascineerd te kijken naar de acteerprestatie van Daniel Day Lewis én de regieprestatie van P.T. Anderson.
Een regisseur die het voor elkaar bokst om 2 films in mijn top 3 van de afgelopen tien jaar te krijgen, die moet tot de absolute topklasse behoren.

"There will be blood" heeft alles wat een filmkijker nodig heeft: herkenning én afkeer, prachtige beelden én prachtige rollen, verwording én catharsis.

Zo prachtig als de hoofdrolspeler aantoont dat religies vals zijn (en dito de meeste religieuzen), zo prachtig zet hij zichzelf te kijk in zijn eigen doorgeslagen overtuiging: ook het gouden kalf is het aanbidden niet waard, dat leidt slechts tot vereenzaming en verplatting van gevoelens.

Goh, ik zou eigenlijk willen dat deze film nog een keer een oscar kon winnen..

3 opmerkingen:

Herr Meijer zei

Oh? Was-ie van PT Anderson? Dat is aardig langs me heen gegaan. Komt ook, Punch Drunk Love viel mij een tikkeltje tegen, maar goed: Boogie Nights en Magnolia zijn natuurlijk Buitencategorie. Moest ik hem toch maar eens gaan zien :|

begt zei

mee eens : punchdrunklove was niet je dat.
maar magnolia was natuurlijk ook niet te overtreffen...

mijn lief was ook zwaar onder de indruk van deze laatste, helpt dat je?

begt zei

enneh: jij moet deze film niet alleen gaan zien, jij moet m ook gaan luisteren!

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...