woensdag, januari 14, 2009

Claimgedrag

Blijkbaar verschaft aangedaan leed rechten. Je kunt er een heel land mee verkrijgen, uit naam van datzelfde land mag je al vier decennia lang de ene na de andere bezetting en oorlog voeren: wat je ook doet, de westerse wereld blijft achter je staan.

Blijkbaar verschaft aangedaan leed geen rechten. Je mag dan een eigen land hebben, als de westerse wereld beslist dat je daar een deel van moet afstaan omdat anderen leed hebben ondergaan, dan moet je dat doen. En dan moet je accepteren dat het gebeurt. Wat je ook doet, de westerse wereld blijft tegen je.

Begt's eindconclusie
Herdenkingen als die bij het Auschwitz-monument zijn totaal overbodig geworden en het daarbij behorende denken is failliet. Als Harry van Bommel geweigerd wordt bij die herdenking (en als ene Moskovicz hem zelfs aan gaat klagen om zijn uitspraken) dan is het morele nut van het herdenken van leed verloren gegaan. Blijkbaar mag je joods leed herdenken, dat is toch net een beetje meer leed dan Palestijns leed..

Misselijk.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt een beetje op: wie niet voor is die is tegen. En als je niet tegen bent, dan ben je voor.
Best raar als je demonstreert tegen het ene leed, het andere leed niet mag herdenken.
Als wij in Nederland al niet in dialoog kunnen wat betreft de problematiek in Israël, hoe onmogelijk is het inmiddels daar dan niet?
Laten wij de discussies en het debat gauw gaan staken en alles in het werk stellen om de dialoog aan te gaan. In woord én daad! En door iedereen.

Peterter

begt zei

blijft een beetje langdurig verhaal, peter, ik geloof echt niet meer in dialoog met israël. israel is gewoon een grote moordmachine die al veertig jaar weigert om onder ogen te zien dat ze de ene na de andere overtreding maken.
En omdat ze steeds gesteund worden door Europa en de VS, mogen ze dat ook rustig blijven doen. Logisch dus dat ze ook niet eens aan dialoog doen..

ik ben niet meer zo van het geloof dat we er samen wel uitkomen, dan moeten mensen en landen wel aantonen dat ze die intentie hebben. En dat blijkt maar al te vaak niet het geval....

Herr Meijer zei

En dan heb je in Nederland natuurlijk een forse groep invloedrijke mensen genaamd De Media, die (bewapend met televisie, opiniebladen en kranten) van huis uit woorden als jatten, goochem, bajes, jajem, mesjogge en mazzel gebruiken. De 'algemene mening' wordt dan al snel 1 gekleurde kant op gebracht.

Ach ja. Moeilijk. Moeilijk.

begt zei

klopt, herr. M.i. is er één hele makkelijke oplossing (stop met de bewapening, dat zal ze beiden leren) maar daar zal weer niet voor gekozen worden omdat daar heeeel andere belangen spelen. OOK in Nederland..

begt zei

enneh, meijer: je vergeet ook nog dat er zoiets bestaat als "advocaten" die opeens iets moreels gaan doen. Wel eerst Bouterse en Holleeder te vriend houden, maar daarna gaan we moreel doen!

Herr Meijer zei

Ja, Abraham weet wel waar hij die Moskofiets haalt. Misschien toch maar weer mijn oude superplan van stal halen: Nederland is het beloofde jodenland. Alle krullebolletjes die de Nederlandse vrouwen bij voorkeur met geslis of 'hoer' aanspreken lekker naar Palestina, en alle Cohennetjes, Rothschilds en Goldsteins naar het Hollandsche. Een ring d'r op voor de ArenA, Amsterdam het nieuwe Jeruzalem dus het paleis op de Dam wordt in alle bijbels gewoon de geboorteplaats van Jhwh (het blijft een geloof he, en als je dat laatste maar vaak genoeg herhaalt gelooft iedereen het) en op die plek in Oud-West komt nu een mega-sjoel.

Lijkt mij een mooie oplossing.

Anoniem zei

De mensen die in Auschwitz vergast zijn wisten niks van de wereld in 2009. Hou toch eens op om huidige conflicten in de context van Auschwitz te plaatsen.
Het enige wat nu telt is dat zij zijn vergast. Als dat niet herdacht moet worden weet ik niet wat dan wel herdacht zou moeten worden.

Zij leefden en stierven toen, niet nu. Ze zijn op een gruwelijke manier getransporteerd en vermoord en op geen enkele manier verantwoordelijk voor de huidige situatie.

Anoniem zei

Wat is die Herr Meijer een ongelooflijk enge vent!

Herr Meijer zei

Wat maken anoniem plaatsende mensen zich er toch altijd makkelijk van af!

eng (bn, bw)
1 nauw
2 beperkt, bekrompen
3 griezelig

Als je van dit voor jou blijkbaar gevoelige onderwerp niet de humor van mijn (inderdaad) lompe reactie kan inzien, prima, maar noem míj dan niet eng: mijn geest is bepaald niet nauw, griezelig, beperkt of bekrompen te noemen.

begt zei

en daarom, anoniem, is het des te fouter dat er nu gezegd wordt dat iemand niet welkom is op een herdenking omdat ie NU iets zegt dat tegen de "eigenaren" van het leed indruist.
Juist dat is fout en daarom zijn die mensen NU verwerpelijk bezig.
Je wilt waarschijnlijk mijn punt niet snappen, maar herdenken heeft alleen zin als je er iets mee wilt doen. Immers: waarom herdenk je eigenlijk? om lessen te leren? om respect te tonen dat zoiets niet meer mag gebeuren?
of zie je nog een andere agenda om te herdenken?

begt zei

en daarnaast steun ik meijer in het feit dat ie zijn mening moet en mag verkondigen. daar heb ik dan weer respect voor, ik herdenk met veel plezier de vrijheid van meningsuiting aangaande israel vs arabie. het blijkt in dit land not done om daar iets van te vinden.

dat is niet eng, mensen kunnen zomaar eens iets anders vinden/denken dan een ander...

tkorsel zei

Ik ben het er mee eens dat israel eens aangepakt moet worden. Enig nadeel is dat ze zelf hun wapens maken(en goed ook). Ten tweede staan herdenkingen altijd in het teken van iets wat nu gebeurd en niet alleen over dat van gister. En om een beetje flauw te doen:zuiver historisch gezien is het land van geen van beide volken en zijn het beiden bezettingsmachten annex vervolgers geweest

begt zei

dank, tkorsel. enig historisch besef op deze plek kan nooit kwaad...

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...