dinsdag, februari 16, 2010

Arm land

Apert duidelijk. Zonneklaar. Zonder omhaal.
Gisteren werd bij het lijsttrekkersdebat definitief duidelijk dat we reeds een arm land zijn geworden en t nog erger gaan worden.
De tripartite CDA, VVD en PVV (en da's precies het rechtse machtsblok dat ons de komende tijd gaat regeren) laat blijken dat de bezuinigingen van de komende jaren niet gaan komen uit verhoging van de gemeentebelasting, maar uit bezuinigingen op ambtenaren en op subsidies.
Dus niet de nog steeds redelijk welstandige burger wordt ingeschakeld om er weer bovenop te komen, nee: het ambtelijk apparaat wordt afgeslankt en alle gemeentelijke activiteiten worden gekort.
Dat betekent dus een definitieve verarming van het culturele en verenigingsleven. Dat betekent in grotere steden een stopzetten van ondersteuning aan festivals, (prof)voetbalverenigingen, theaterkortingen aan ouderen en armlastigen, aan buurtverbeteringsprojecten. Andersom zelfs: we krijgen minder ambtenaren om zich met de steden en dorpen bezig te houden, wel krijgen we meer politie om de daardoor onstane onvrede te beteugelen.
Het nare rechtse credo van overheidsbeteugeling en belastingverlaging gaat zorgen voor een heel summiere, een heel egoistische en zeer bekrompen maatschappij.

Jammer, ik heb tot nog toe een leuk leven gehad maar in een aanstaande maatschappij als de onze voel ik me minder thuis.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Er zijn nog wel leuke plekjes hoor op deze aardbol, de Maladiven, Madeira, Bali, de Azoren, St. Maarten, Brasil,daar zou ik dan heen gaan.

begt zei

dank voor de tip! we gaan maar s op snor..

Herr Meijer zei

Maar wacht eens even, er gaat gekort worden op cultuur, zeg je. Maar je maakt mij niet wijs dat kunst en cultuur alleen maar goed gedijt met subsidies. Ik zie de relatie niet zo. Maar misschien verwarren we kunst met vermaak. Zou kunnen.

Ja, voor de orkesten misschien, maar wellicht is dat al jaren geleden een keer goed scheef gegroeid. Geen enkel orkest is zelfvoorzienend, en dat is toch eigenlijk ook vreemd? Dus alleen met een 40-urige werkweek aan oefenen en oefenen kan een orkest tot zijn topprestatie komen? Of gaat het hier vooral om kunde, heel veel uren training? Hmm.

Nou houd ik meer van bandjes. Nou, als een rockbandje graag wil speule dan gaan ze toch gewoon speule? Nee, rijk word je er niet van, maar je hebt wel lol, plus je kunt er een hoop volk mee vermaken. Je gaat bollenrapen, je koopt een gitaar en een versterker en gaat met een drummer en een bassist weer lekker muziek maken. Geen overheidssubsidie nodig hoor. Hoeveel subsidie zal onze grote vriend Tim tot nu toe gepakt hebben om dat schitterende album te maken? Meneer werkt nog gewoon bij de Fame ondertussen hoor. Niks geen uitkering of subsidie of wat dan ook.

En qua kunst. Kom op zeg, met al die prachtige pamperende kunstregelingen maak je toch geen kunstenaars? Ga gebouwen schoonmaken, koop een kwast, verf en doek en leg vast wat je in je hoofd hebt als verheven geest zijnde. Prachtige schilderijen, ontsproten uit een schitterend brein. Ik zie de meerwaarde van de al jaren ingesleten rol van de overheid wederom niet.

Anders gesteld: toen de muur viel, was hét geweldige middelpunt van de vrije geesten Berlijn. Niet geld, puur bevlieging en vrijheid, juist ontstaan vanuit armoede.

Eigenlijk vind ik het nu al heel wat jaren een heel summiere, egoistische en zeer bekrompen maatschappij, met veel te veel narrige, verwende eikels. We wonen al jaren in een eilandenlandje vol ontevreden zeikerds. Misschien móet het eerst inderdaad nog beroerder en onaangenamer gaan worden, hebben we juist een tegenbeweging nodig. Het zal me niks verbazen dat het de cultuur juist ten goede zal komen.

begt zei

@herrmeijer het gaat uiteraard niet alleen om de kunstsubsidies, het gaat om het klimaat en de infrastructuur die geschapen moet worden. als een overheid geen panden opkoopt voor ateliers, in Hoorns geval geen eiland opkoopt om daar een museum en een filmhuis te kunnen vestigen, komen zulke projecten nooit van de grond. en dat is culturele verarming.

ik walg van de gedachte dat elke scheet, elke stap in onze wereld financieel zelfreddend moet zijn, dan zijn we echt aan de hufters van de zakenwereld overgeleverd. En er is aangetoond dat die niet te vertrouwen zijn, en dermate egoistisch dat er geen enkel maatschappelijke relevantie in zit.

Dezelfde schreeuwjongeren die t hebben over 'linkse kliek" en "rode gemeente' roepen t hardst dat t gemeentehuis al jaren heeft nagelaten een bioscoop en een discotheek te bouwen. Ziet u de cirkelredenering?

Ik denk dus dat je kunst wél moet stimuleren en faciliteren, omdat het de strak gespannen veer van de (al dan niet) werkende mens kan helpen ontspannen. Anders krijg je alléén maar RTL4 en SBS.

Enneh: dat Tim zo ver gekomen is, komt onder andere doordat ie op podia als Manifesto, Paradiso, Hoornse Stadsfeesten e.d. heeft gestaan en een aantal keren bij de publieke omroep te zien en te horen is geweest. moet jij s raden waar die podia een deeltje van hun geld aan ontlenen...

Herr Meijer zei

Ik word niet altijd optimaal vermaakt door die gesubsidieerde podia hoor. Nauwelijks iets van mijn gading in Manifesto of R17 (wat zijn eigenlijk de vereisten om programmeur te mogen zijn?), veel te veel geld voor een kaartje Paradiso of Melkweg met die gelegitimeerde diefstal dat men lidmaatschap noemt.

Wat is het probleem met zelfredzaamheid? Natuurlijk kiezen heel veel ondernemers voor Nimon & Sick-culturele armoede, maar neem de lichtpuntjes nu eens. Tim bijvoorbeeld weer, die heeft ook veel gehad aan optredens in Huis Verloren en De Schalm, plekken waar ondernemers met een groot muzikaal hart geld moeten toeleggen om resp. Mark Olson van de Jayhawks en Maarten van Roozendaal te tonen, maar daar ook weer niet over zeiken omdat ze het waard vinden.

Wat ik maar zeggen wil: er is ook bij de financieel zelfredzamen culturele ruimte in het hart. Want laat ik eerlijk zijn over Huis Verloren, de Schalm en laten we Swaf ook niet vergeten: ik heb in die drie ruimtes ontzettend veel meer goede dingen gezien de laatste jaren dan in gesubsidieerde tenten als R17, Cayen of Manifesto. En meestal met minder geld en lekkerder biertjes.

Ik ben het natuurlijk wél eens met de overheidssteun voor Oostereiland. Zo schrik ik nog regelmatig 's nachts wakker van wat ons dorpie zoveel jaar terug was overkomen. Want allejezus, wat hadden we een prachtig industrieel jarendertigcomplex in Hgk in de vorm van de koekfabriek. Schitterende lichtinval, opdat de arbeider wel zijn daglicht binnenkreeg, geweldig geschikt voor ateliers, maar verpatst aan een malloot van een projectontwikkelaar die er 5 identieke, inwisselbare knotsen van huizen zonder tuin op neer knalde en die voor veel te veel geld verkocht. Ja, daar kotst een mensch op.

Maar goed, wanneer heb jij voor het laatst een stukje visie ontdekt bij onze gekozen overheden? Zo'n Oostereiland aankopen, dat is toch een pure toevalstreffer vergeleken met de overige lamlendigheid?

Ik zal eens twee culturele dingen noemen: een Manifesto wordt buiten alle ov-bereikbaarheid en binnenstedelijke gezelligheid plompverloren aan een desolaat parkeerterrein neergeknald. Terwijl het koffieshopbeleid ervoor zorgt dat de kwetsbare binnenstad wel lekker verkankerd kan worden door asootjes die voornamelijk niets toevoegen aan de gezelligheid van de binnenstad. Een beetje visionair had het omgedraaid. Pleur die stoere afhankelijkheidszoekertjes naar dat afgelegen terrein tussen de Risdam en de Ghettoboogerd, dus daar waar die doelgroepen wonen, kunnen ze mooi rondscheuren met hun Hondaatjes en motorscooters, en creëer rond De Roode Steen een wat grotere ruimte om leuke optredens (muziek, dans, theater, cabaret, film) op velerlei vlakken neer te zetten.

Nee, gemeente Hoorn en visie in 1 zin, dat blijft raar. Het verkiezingsaffiche van Groen Links: Boer zoekt Kiezer - tsssss- en landelijke Femke met een goedlachse Boer, voor de gemeenteraad. Zal wel. Of Michel Pijl van de CDA: Kies pijlsnel Michel Snel. Hoezo, pijlsnel kiezen? Je kan maar op 1 dag kiezen, plus dat hoor je weloverwogen te doen.

Kansloos.

begt zei

deze redenering gaat m niet worden, meijer.
ten eerste redeneer je straf vanuit je eigen straatje als je zegt dat manifesto niet jouw dingen brengt en swaf/huis verloren veel meer bijzondere acts plaatst. dan doe je de metal-, de dance- en de toneelliefhebber te kort.
Ten tweede weet ik uit meer dan betrouwbare kring (en wellicht weet jij t zelfs) dat bij het heerlijke initiatief Peticantus in Huis Verloren dik geld bij moet. dat gaat in de richting van benefieten, en dan komt zowaar opnieuw de overheid om de hoek kijken.

maar hoe dan ook: zwartkijker versus blijkijker, het is een scheve verhouding. uiteraard hoop ik met je mee dat een en ander weer goed komt, maar ik vrees met onbehoorlijk groten vreze!

Herr Meijer zei

Ja, akkoord, ik was een beetje aan het Maximen, qua redeneren vanuit het eigen straatje :) maar goed, ik probeer het indd positief te bekijken.

Nou, nog een paar maandjes en dan kunnen we zien hoe De Grote Geblondeerde Ziener ons land een schitterend nirvana maakt!

(ik ben heeeeeel even met je mee aan het zwartkijken na vannacht)

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...