maandag, december 26, 2011

Liberté - Tony Gatlif


Ook wel bekend onder de naam "Korkoro", in de heuse Roma-taal.

Tony Gatlif! Hoe lekker is dat? De man , professor aan de Franse filmacademie, maakt de ene na de andere prachtigte film met ALTIJD dezelfde insteek: het droeve lot van de Europese zigeunerbevolking onder de aandacht brengen. Gadjo Dilo, Exils en Vengo: ik vind het een verzameling prachttitels waarmee hij gelijk op stevent met Emir Kusturica: kleurrijke, wervelende en muzikale films die bol staan van het racisme, van armoede en van zwerftochten. Maar ook van immense zorg voor elkaar, van levenslust, van aandacht voor de elementaire zaken van het leven.

Deze film is een bloedserieuze: hij speelt in 1943 in Frankrijk. De Roma zwerven altijd al, maar zijn nu ook echt op de vlucht. Zowel de moordlust van de Nazi's als de volkse haat van de lokale Franse bevolking drijft hen steeds verder weg van een rustig bestaan. Hoewel... in dit op waarheid gebaseerde verhaal treffen ze in een klein dorpje zowaar twee medestanders, die hen een plek, een baan en een behuizing willen bieden, omdat ze weten dat 80 km verderop de concentratiekampen op de zigeuners wachten.
Een mooi spel van opofferingsgezindheid, volkse gekte, boerenangst en jagende violen begint. Ik vond het de perfecte kerstfilm: wat nou "vrede op aarde"????

Geen opmerkingen: