dinsdag, april 10, 2012

Terraferma - Emmanuele CrialeseSoms treft een filmmaker het. Dan wordt zijn opgeleverde film nog in de premiereweken plots actueel. Deze film is er zo een.

Terraferma handelt over de morele problematiek van vluchtelingen, in het bijzonder zij die per boot het veelbelovende zuid-Europa proberen te bereiken.
De film speelt op een klein eilandje onder Sicilie, alwaar een visser in de omliggende wateren een bootje ontdekt met zwaaiende Afrikanen. Keurig rapporteert hij de kustwacht, maar ondertussen slaat hij wel hun advies in de wind. Zij zeggen hem te wachten tot zij arriveren, maar hij kan t niet over zn hart verkrijgen de overboord springende mensen aan hun lot over te laten. Hij redt er zes uit het water , neemt ze aan boord en maakt zich daarmee schatplichtig: hij voelt zich verantwoord de zorg voor hen op ze te nemen. vooral de zwangere vrouw is hard aan hulp toe, ze staat op bevallen.
Morele dilemma's stapelen zich op: toerisme-belangen versus "de wetten van de zee", menselijkheid versus regels, traditie versus modern leven. Knap verweven en bij vlagen knap verbeeld.
Plaatjes zijn prachtig geschoten, er is slechts 1 minpuntje : sommige acteurs zijn iets te nadrukkelijk amateurs. Maar de hartverwarmende sfeer en de traditioneel broeierige Italiaanse blikken maken de film prettig om te ondergaan. prettig ja, zelfs met zo'n onderwerp.

Geen opmerkingen: