woensdag, augustus 08, 2012

Whores' glory- Michael Glawogger

Whores' glory op IMDb

Tis hard, maar iemand moet t doen. Films als deze kijk je niet voor je plezier. Je kijkt ze om bevestigd te krijgen dat je weet dat er een boel mis is in de wereld. Vaak geen nieuws, maar soms wel een dusdanig verrassende inkijk dat je met open mond het geheel aanschouwt.

Deze Duitse documentaire zet in een drieluik uiteen wat er zoal mis in de wereld van de prostitutie. Open deur, zegt u. Maar toch: we krijgen een inkijk in de vele overeenkomsten alsmede de regionale verschillen per werelddeel.
Deel 1, Thailand, laat zien dat in de meer verwesterde delen van onze mensheid de prostitutie een vleesmarkt is. De aan te bieden dames zitten in een fishtank, een etalage met tribune, waarbij de zich "onspannende" klant een keuze kan maken uit de badgenummers die de dames krijgen opgespeld.
Meest verrassende aan dit deel was dat wanneer de dames zelf een avond vrij hebben en ze het uitgaansleven in duiken, ze eigenlijk omgekeerd evenredige keuzes maken: ze kiezen op eenzelfde manier de heren uit. Wars van romantiek, pragmatisch op kopen en bieden gericht.
Deel 2, Bangla Desh, is het meest schrijnende deel. Hier is prostitutie echt een vorm van overleven. Lange gangen met vele deuren, uitbuiting volop door de pooiers en pooisters en een griezelig gebrek aan hygiƫne. Horige en hoerige, veel ontsnappingsmogelijkheden zijn er niet.
Deel 3, Mexico,  is het meest expliciete en meest vleesmarkt-achtige deel. Op een lange strip ergens op het platteland is een compleet hoerendorp opgericht. De dames zijn mondig, maar tegelijkertijd ook uitzichtloos in hun dromen. Crackgebruik overheerst, het doet overleven.

Wat zal ik zeggen? Niet blij, wel goed dat ik deze gezien heb.

Geen opmerkingen: