zaterdag, september 28, 2024

Bob Marley: One Love - Reinaldo Marcus Green

Bob Marley: One Love op IMDb (6,3)
 Bob Marley: One Love op Moviemeter (3,20)

Mogelijk denken puristen er anders over maar ik vond dit een prettige film. Net zo goed hagiografisch als kritisch op de persoon, het was niet allemaal hosanna bij deze muzikant die als halfgod de geschiedenis in is gegaan. Heb zelf als jongklant nog aardig wat van zijn wereldwijde doorbraak meegekregen, heb zelf twee platen van hem. Misschien is het een teken dat dit allebei livealbums zijn: blijkbaar wist de man een persoonlijke sfeer neer te zetten die hem met zijn publiek verbond. 

De film start op een voor Marley moeilijk moment: hij is steeds populairder aan het worden op het door onlusten verscheurde eiland Jamaica. In zijn liefdevolle naïviteit besluit Marley een live-concert te organiseren waarmee hij de opgehitste bevolking wil verenigen. Daarmee wil hij de strijdende milities laten zien dat de oorlog moet stoppen en dat alleen kan gebeuren als de verdeelde bevolking samenwerkt en voor iedereen vrede en veiligheid brengt. Natuurlijk zijn dat obligate termen (die Marley overigens fe no me naal samenvat in zijn onverwoestbare gedicht/song "War"), maar het blijkt vooralsnog het verkeerde signaal: hij vormt een bedreiging voor de strijdende partijen en wordt zelf slachtoffer van een schietpartij. 

Hij overleeft, maar beseft dat de grond te heet onder de flexibele voeten is: hij verhuist met zijn band naar London alwaar hij met Island-platenbaas Chris Blackwell gestaag gaat werken aan een Europese (en mogelijk zelfs mondiale) doorbraak. Daarvoor moet de sound enigszins worden aangepast: het reggae-ritme wordt als een formule toegepast waardoor deze de ondergrond vormt voor de lyrische teksten van Marley die overlopen van menslievendheid en zendingsdrang (wat die teksten betreft; ik ben niet van de religieuze invloeden, maar de humanistische benadering van Marley - gelijkheid en gelijkwaardigheid voor iedereen- staat nog steeds als een huis). Het plan werkt: Europa wordt veroverd, gouden platen worden aaneengeregen. Alles lijkt in goud te veranderen. Nou, alles?

Robert Nesta Marley wordt niet zo maar succesvol, het succes verandert hem ook. Het verandert hem dusdanig dat er verwijdering ontstaat tussen hem en zijn toegewijde vrouw Rita Marley ( de "One Love" die ze voor elkaar voelen, komt geregeld onder druk), daarnaast krijgt de Tuff Gong te maken met geldhaaien die een stukje van zijn succes willen meepikken. Bob Marley blijkt niet onaantastbaar en boven de mensheid verheven en dat krijgt een heel naar staartje: na een voetbalongelukje wordt er bij hem kanker geconstateerd. Dat lijkt allemaal op tijd te gebeuren, maar Marley wil door: er moet hard gewerkt worden voor succes, er is geen tijd voor doktersbehandelingen. Dat loopt hij op. Niks geen "Every little thing is gonna be all right". 

Met: Kingsley Ben-Adir, Laslana Lynch, James Norton, Tosin Cole, Anthony Welsh

FIN - song : Bob Marley & The Wailers - One Love/People get ready

Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...