zaterdag, september 28, 2024

Bitchin': The sound & fury of Rick James- Sacha Jenkins

Bitchin': the sound & fury of Rick James op IMDb (7,3)
 The sound & fury of Rick James op Moviemeter (3,29)

Diep tragische documentaire dit. En daardoor heel boeiend. Over succes, maar ook over miskenning. Over seks en drugs. En zelfs over rock 'n roll. Over een ambitieuze man, wiens narcisme hem helpt bij zakelijk succes maar hem in de weg zit bij zijn omgang met mensen. Rick James kennen we hier in Europa eigenlijk maar van één hit (hij had er wel meer, maar die zijn allemaal in de vergetelheid weggezakt) maar de man heeft veel meer gedaan dan dat. Veel meer opgestart in ieder geval, hij maakte helaas niet alles af.

Ver voordat hij de funkende glitterman werd, probeerde James het te maken in "de serieuze muziek". In zijn woonplaats Buffalo kwam hij in contact met oa Neil Young, met wie hij in the Mynah Birds zijn muzikale carrière begon. Uit die contacten ontstond oa Buffalo Springfield, daarmee scheidden ook hun wegen. James ging de kant van de funk op, hij had plannen. 

Hij komt in contact met het succesvolle platenlabel Motown waarvoor hij een paar liedjes opneemt. Gaandeweg ontwikkelt hij een stijl die er nog niet is: het soepele gevoel van de funk wordt gemengd met het opzwepende van de rock 'n roll. Die mix slaat aan: James ontwikkelt een rock n roll revue die druipt van de seks en de genotsmiddelen. Zo ambitieus als hij is met zijn muziekcarrière, zo slap en losbandig is hij in zijn omgang met mensen, met name zijn omgang met vrouwen is van een manier die we in de mensenwereld niet zouden accepteren. James laat alles van zich afvallen: het moralisme van mensen maar ook de liefde van zijn vrouwen en kinderen. Alles moet wijken voor de spotlights waarin hij moet schitteren: hij is de Super Freak. Dat gaat mis, dat weet u en dat weet ik.

FIN - song : Rick James- Mary Jane

Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...