vrijdag, september 20, 2024

Dear Memories: Eine reise mit dem Magnum Fotografen Thomas Hoepker - Nahuel Lopez

Dear Memories op IMDb (7,6)

Dear memories op Moviemeter

Naast film, muziek en reizen is fotografie waarschijnlijk mijn vierde grote hobby. Mappen vol met foto's van reizen, van feesten, van concerten heb ik, een tijdje hield ik zelfs een fotoblog bij maar daar vind ik - vooralsnog- gewoon te weinig tijd voor. Soms vind je echter een documentaire die een aantal van die liefhebberijen verenigt: een scherp gefilmde documentaire over een dementerende fotograaf die dwars door de VS reist, dan rijden we toch echt richting crossroads.

Thomas Hoepker (oorspronkelijk Höpker) is aan het einde van het reislustige leven. Hij dementeert maar wil nog zo graag: het langetermijngeheugen functioneert nog uitstekend bij deze Magnum-fotograaf .Zijn vrouw Christine neemt hem nog een keer mee op een reis vol herinneringen: van de oostkust van de VS naar San Francisco aan de westkust. Onderweg rijden ze langs allerlei plekken waar Hoepker geschiedenis schreef met onvergetelijke foto's (van de brand in het WTC op 11/9, via ontmoetingsplekken met de fenomenale Cassius Clay/Muhammad Ali, het zet de fotograaf opnieuw aan het denken. Voor de kijker is hij bijzonder dat hij mee kan reizen in het hoofd van een visueel denkende man met een ongelooflijk humanistische inslag; hij wil nog eenmaal "gewone mensen" tegenkomen, die zijn voor hem eigenlijk veel bijzonderder dan de artistieke clan om hem heen. Verfrissende inzichten. 

Noot: de documentaire is van 2022, Hoepker zelf heeft het daarna niet lang meer volgehouden. Hij stierf afgelopen juli. 

 

Geen opmerkingen:

Beetlejuice Beetlejuice (aka Beetlejuice 2)- Tim Burton

Beetlejuice Beetlejuice op IMDb (7,1)   Beetlejuice Beetlejuice op Moviemeter (3,10) Eerlijk is eerlijk: ik vond m gewoon leuk. Geen lijstje...