vrijdag, september 27, 2024

Firebrand - Karim Ainouz

Firebrand op IMDb (6,2)
 Firebrand op Moviemeter (3,08)

Toen de lichten aan gingen in de zaal, was ik er nog niet helemaal uit: was dit nou heel goed, gewoon goed of had ik naar een haperende film gekeken die gewoon te laat op gang kwam? Filmhuiscollega's die ik bij de uitgang sprak, waren heel lovend. Dat moest bij mij nog groeien (en is -een ochtendje later- inmiddels ook wel gegroeid, bovendien werd er door de hoofdrolspelers sterk geacteerd. Ruime voldoende dus.

Uit de vroegere geschiedenislessen kennen we haar man (Hendrik de Achtste) als een wrede heerser, een overdreven masculiene tiran die zich- voordat zij aan het hof kwam - al van meerdere van zijn echtgenotes had ontdaan. Onthoofding, brandstapel, andere gruwelijkheden: Hendrik poetste zijn minder geslaagde huwelijken met grofheden de geschiedenis in. Bij haar, bij Katherine Parr, is het echter anders.

Ze is een sterke vrouw, eigen mening and all, die niet bang is voor de brute koning omdat ze weet dat ze een heel sterk pluspunt heeft: ze is als een moeder voor alle kinderen uit zijn eerdere huwelijken. Daaruit moet zijn troonopvolger naar voren komen, dus Hendrik weet dat ie de zachtheid en pedagogische kwaliteiten van Katherine hard nodig heeft. Sterker nog: wanneer hji ten oorlog moet en het paleis moet verlaten, benoemt hij Katherine tot regentes. Dit zeer tot onvrede van zijn hofhouding, vooral van zijn hoogste bisschop, omdat die Katherine's vrijgevochten ideeën vrezen. Ze achten haar een ketter, een radicaal die heult met de religieuze vrijdenkers die het land steeds meer bevolken.

Ze denken dat overigens niet onterecht want Katherine zoekt contact met de rebelse geestelijk leider Anne Askew. Een gevaarlijk contact, zo zal blijken wanneer Hendrik gewond terugkeert aan het hof: de verwondingen aan zijn been blijken niet goed te behandelen, hij moet zich voorbereiden op een pijnlijk einde. Logischerwijze zou Katherine daarna op de troon moeten komen, maar daar willen de intriganten aan het hof een stokje voor stekken. Bisschop Gardiner slaagt erin de koning tegen Katherine op te zetten, ze moet vrezen voor haar leven.

Met: Alicia Vikander, Jude Law, Junia Rees, Sam Riley, Eddie Marsan, Erin Doherty, Simon Russel Beale

FIN - song : Dickon Hinchcliffe- Firebrand

Noot: bij de aftiteling werd ik nog even aangenaam verrast toen plots de klanken van "Down by the water" van PJ Harvey opkwamen. Tja, het ging immers over sterke vrouwen ;-]

Gezien in : Cinema Oostereiland

Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...