donderdag, september 26, 2024

Dr. Strangelove or how i learned to stop worrying and love the bomb- Stanley Kubrick

Dr. Strangelove op IMDb (8,3)
 Dr. Strangelove op Moviemeter (3,81)

Deze had ik al veel eerder willen herzien, maar het kwam er niet van. Desondanks wel in het vorige seizoen van onze filmquiz een scene nagespeeld uit deze film, dat was plezierig om te doen. En succesvol, opbeurende reacties kregen we vanuit de zaal. 
De film is inmiddels 60 jaar oud, maar staat nog immer met een torenhoge waardering op beide filmsites. Dat zegt iets. Ik lees op de wiki-pagina dat Kubrick niet de volgende thriller over de Koude Oorlog wilde maken, nee: het moest satirisch zijn. Welnu: daarin is hij volledig geslaagd.

Blijkbaar heeft hij iets te veel macht en mogelijkheden, die Amerikaanse generaal Jack D. Ripper (!!). Om "de communisten" een lesje te leren stuurt hij eigenhandig een bataljon aanvalsvliegtuigen op Rusland af. En niet zomaar vliegtuigen, nee: ze hebben kernwapens aan boord. De vliegtuigcrew begrijpt het ook niet: de aan hen doorgegeven codes wijzen toch écht op een aanval, klopt dat wel?

Terwijl de vliegtuigen koers zetten naar Russisch grondgebied wordt in allerijl de Amerikaanse president Merkin Muffley gealarmeerd die zijn adivseurs in een spoedzitting bijeen roept. Volgens Muffley moet de Russische ambassadeur daar ook bij zijn: in diens bijzijn pleegt Muffley een legendarisch telefoongesprek waarin hij aan zijn Oostblok-collega uitlegt dat zijn medewerkers een fout hebben gemaakt en dat er, tja, dat er dus bommen onderweg zijn. Geruststellend vertelt hij zijn collega dat het nog twee uur duurt voordat de vliegtuigen arriveren, dus misschien kan meneer ter plekke nog een en ander regelen?

Ondertussen overlegt Muffley koortsachtig met zijn staf: haviken naast duiven, men komt er niet uit. Gelukkig is ook de nucleair deskundige Dr. Strangelove aanwezig, die Muffley en de andere aanwezigen probeert te overtuigen van het geringe probleem dat die bommen zullen veroorzaken: over 100 jaar is al die fallout weg en kunnen we een nieuwe samenleving opstarten.

Met; Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Slim Pickens, Peter Bull, James Earl Jones

FIN - song : Vera Lynn - We'll meet again

Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...