zondag, september 22, 2024

Gisele Freund, portrait intime d'une photographe visionnaire - Teri Wehn-Damisch

Gisele Freund, portrait intime op IMDb (7,0)
 Gisele Freund, portrait intime op Moviemeter

Tweede fotografie-documentaire die ik deze week keek. Erg interessant weer, wat kunnen fotografen toch veel zeggen met beelden maar ook met denkbeelden. 

Jaren 30, vorige eeuw. De opkomend fotografe Gisele Freund bevindt zich in Frankfurt en Berlijn in activistische kringen. Samen met een aantal vrienden legt ze politieke bijeenkomsten vast van (communistische) tegenstanders van het opkomend nazi-regime. Als deze vrienden worden gearresteerd door de autoritaire machthebbers, weet Freund dat de grond te heet onder de voeten wordt: ze vlucht naar Parijs. 

Daar belandt ze opnieuw in activistische kringen, maar nu de meer artistieke: ze maakt kennis met uitgevers die haar vervolgens weer introduceren bij een nieuwe lichting schrijvers, waarvan ze indringende portretten maakt. Het werk van Freund wordt opgemerkt, ze komt in beeld bij het fotocollectief Magnum en Life Magazine en maakt naam. 

Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...