zondag, september 22, 2024

Unclenching the fists (aka Razzhimaya Kulaki) - Kira Kovalenko

Unclenching the fists op IMDb (6,6)
 Unclenching the fists op Moviemeter (3,17)

Wereldcinema doet het altijd goed bij mij, arthouse dito. Het leert je dat er zoveel samenlevingen bestaan die op andere manieren hun normen en waarden prioreteren. Niet beter, niet slechter maar anders. Dat zijn doorgaans geen vrolijke films, maar ik vind het interessant om te blijven leren dat onze - tamelijk verwende- westerse bril niet altijd alles scherp ziet. Zo ook bij deze oostblok-film: traag, zwaar maar wel met een goede zeggingskracht.

Ada zit in de knel. Als jonge vrouw zoekt ze naar mogelijkheden om zich te ontwikkelen maar die vrijheden krijgt ze niet. Of in ieder geval: amper. Het gezin is uit onrustig gebied vertrokken naar de regio van Moskou, Ada draagt nog de littekens van de oorlogshandelingen waar haar geboorteregio mee te maken had. 
Ze wordt kort gehouden door haar strenge en ziekige vader. Veel korter dan haar broers in ieder geval: Ada wordt door vader geclaimd om voor hem te zorgen, ze moet zich richten op de huishoudelijke taken en vooral niet te veel vertier buiten de deur zoeken. Hij houdt zelfs haar paspoort in om te voorkomen dat ze plots haar vrijheid zoekt. Haar broers zien haar strijd maar kunnen niet altijd iets voor haar doen omdat hun leefwereld nu eenmaal patriarchaal is ingericht. 
Ada richt zich op het vriendje dat ze opdoet, is bereid om ver met hem te gaan als hij haar maar bevrijdt uit dit juk. Steeds meer drijft Ada de boel thuis op de spits, het is tijd voor een breakout.

Met: Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Kugaev 



Geen opmerkingen:

Haute Couture- Sylvie Ohayon

Haute Couture op IMDb (6,2) Haute Couture op Moviemeter (2,56)  Erg fijne Franse arthouse-film, die met een piepklein verhaaltje zeer veel z...