zaterdag, april 14, 2012

Beyond (Svinalängorna) - Pernille August


Ooit , vroeger en zo, zag ik films van haar vader, nu is dochter Pernille aan de beurt. Moet geen vrolijk kind zijn geweest want wat zet ze ons een loodzwaar drama voor, vol warrige en onscherpe beelden met bovendien een plaatsvervangd schaamte gevoel over zoveel ouderlijk wangedrag.

Leena (in wie wij Noomi Rapace a.k.a. Lisbeth Salander herkennen) krijgt een telefoontje: haar moeder ligt op d'r laatste dagen en het ziekenhuis meldt dat ze wil dat dochterlief snel komt. Aan de reactie van Leena is te zien dat er vroeger (te) veel gebeurd is, maar haar man haalt haar over toch te gaan. De kinderen zijn blij verrast een oma te hebben en willen stante pede vertrekken.

Wat volgt is een naargeestige reeks flashbacks, afgewisseld met de beelden van ziekenbezoek resp. de verwerking daarvan in gesprekken tussen Leena en haar man. De kijker wordt erin gezogen en wordt moreel jurylid. Wie van dit triest gezin is het meest slachtoffer.

Je moet het gezien hebben om het te geloven. Gisteren was ik er nog niet zo van overtuigd, maar nu - een dag later- denk ik een sterke film te hebben gezien

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb Beyond afgelopen zaterdag gezien. Het was een emotioneel geladen film alleen vond ik het einde wat onbevredigend. Ik mistte een heftige climax zoals Haneke en Susanna Bier dat kunnen. Nu was er wel haar ontlading dmv het onder ogen zien van haar verleden, maar ik had dat beter uitgewerkt willen zien. Een 7!Rick

begt zei

Eens, Rick, het had sterker gekund maar nu noem je ook wel 2 referenties ;-]
Ik had een dag nodig om na te denken of ik de film nou goed of (quote) onbevredigend vond. Een dag later had ik wel t gevoel dat ie goed bij mij was blijven hangen.

Wel een echte "filmhuizer"

Anoniem zei

Zeker een echte filmhuizer Bert!
Leuke Blog Bert by the way. Zal er vaker op koekeloeren.

begt zei

van harte welkom! ik zou graag willen dat de reactie-functies wat simpeler waren, want ik weet zeker dat het mensen afschrikt.
maar ik gebruik het tevens als backup, om zelf later terug te lezen wat welke film nou ook alweer was en wat het met me deed.

Gebruik het in ieder geval voor de jaarlijkse top-10, maar ook voor eigen geheugen.