zondag, november 11, 2012

Jagten - Thomas Vinterberg

Jagten op IMDb

En ook de gevierde Festen-regisseur kwam met een nieuwe film. Vooraf mezelf voorgenomen de beide films niet met elkaar te vergelijken, maar dat lukt toch niet helemaal. Wat Vinterberg opnieuw doet , is namelijk het fors uitvergroten en opblazen van een minimaal incident.
Niet het het iets kleins is, beschuldiging van kindermisbruik, maar het komt zo achteloos de film binnen dat je bij lange na niet kunt voorzien welke gevolgen dat kleine zinnetje heeft. Het rafelt levens uiteen, het ontwricht een dorp en een hele maatschappij.
Mijn Scandinavische filmheld Mads Mikkelsen heeft ditmaal de eer het mikpunt te zijn van een hetze. Hij wordt beschuldigd van sexueel misbruik van een van de kinderen op de kleuterschool waar hij werkt. Toevallig is dat kind ook nog eens de dochter van zijn boezemvriend.
Aan de kijker de taak om te kiezen aan wiens zijde men staat, en te kijken of men de reacties van de dorpelingen, de vrienden en de collega's kan rationaliseren.

Heftig, maar zeker zeer goed. Geen tweede Festen, en gelukkig maar..

5 opmerkingen:

Wilfred zei

Ik heb af en toe met gebalde vuisten zitten kijken. Het verraad, de onmacht, de verdachtmakingen en zijn kind dat er ook nog eens bij betrokken wordt. Allemaal zo geloofwaardig neergezet dat ik wel op wilde staan en schreeuwen dat ze normaal moetsen doen. Dat dat kleine meisje door elkaar heen geschud moet worden en die vrienden wakker geschopt.

Kortom: geen spijt van mijn eerste Cinema Oostereiland bezoek.

begt zei

Goed zo, het is belangrijk dat een film als deze zo binnenkomt. Dat was m.i. precies de bedoeling van de regisseur: hij registreert het allemaal keurig, maar laat de kijker bepalen aan welke zijde hij gaat staan.
Dat meissie had inderdaad s ff flink voor straf haar kamer op moeten ruimen. Nu kwam ze er goed van af.

Sterke film, zeker. Ik hoop je nog vaak op t eiland te zien!!

Herr Meijer zei

Mads en het meiske zijn zó ontzettend goed bezig, dat de rest van de acteurs werkelijk ondersneeuwen. In veel gevallen vraag je je zelfs af of het wel acteurs zijn of willekeurig opgeroepen passeerders die luisteren naar Vinterberg. Bijvoorbeeld de scene met alle juffen bij Berthe in het kamertje. Je hebt gewoon het idee dat Vinterberg aan de drie andere dames 1 minuut voor de opname pas uitgelegd heeft waarom Mads binnenkomt en hoe ze dan ongeveer moeten kijken. Enorm storend, enorm on-echt.

Dat er tijdens de Kerst-mis nou net een kleuterkoor moet optreden met uiteraard de kleine meid voorop op de mooie buitenlandse dame als begeleidster, tja, dat is lachwekkend, maar maakt het allemaal net niet fantastisch. Wel goed, erg goed, maar dat komt dus vooral door kleine Klara en hele grote Mads.

Herr Meijer zei

Trouwens, Wilfred, na dertien maanden vertoon je je pas op het Oostereiland? Rare vent, ik ken je als een enorme cultuurfreak!

begt zei

ik bespeurde ook veel amateurtoneel, maar ik denk dat dat juist nog Vinterberg's Dogma-verleden moet illustreren, alsof ie t erom doet.

Het is inderdaad geen Festen, maar dat zal ook niet zn bedoeling zijn geweest. Ik schat m in als een man die het verhaal zijn werk wil laten doen, en de moraal van de kijker de rest.