vrijdag, november 23, 2012

In the land of blood and honey- Angelina Jolie

In the land of blood and honey op IMDb
Films als deze dienen altijd met scepsis worden bekeken: een gevierd actrice met een sterk wisselend repertoire die dan zo nodig moet gaan regisseren? Komt dat wel goed?
In dit speciale geval wel: ik ben van het kamp dat gelooft dat de bedoelingen van La Jolie oprecht zijn, dat haar inspanningen voor de VN een oprecht doel dienen en dat ze vanuit dat oogpunt ook aan deze film begonnen is.

I.t.l.o.b.a.h. vertelt het verhaal van de Balkan-oorlog vanuit een scherp gesneden situatie: het voor haar leven vechtende Bosnische moslimmeisje aan de ene kant, de twijfelende Servische soldaat aan de andere kant. Op het exacte moment dat ze beiden voor het eerst met de oorlog kennismaken zijn ze juist bezig elkaar avances te maken. Dan tellen de verschillen nog niet, dan zijn ze eigenlijk allemaal ex-Tito klant.
Door de oorlogshandelingen belanden ze elk in een verschillende levenssituatie: Ajla rent van hot naar haar om haar vege lijf te redden, Danijel wordt meegezogen in beschietingen, in het beleg van Sarajevo en andere brandhaarden. Wat gebeuren moet , gebeurt: de voorheen aanstaande geliefden komen tegenover elkaar te staan als gevange en gevangennemer.
Danijel worstelt: wat telt? De gezworen trouw aan zijn "land" en zijn leger of de niet te ontkennen liefdegevoelens voor een meisje waar hij volgens die eersten helemaal niet van mág houden?

Niet best geacteerd, deze film, maar het verhaal doet t goed. Als je inlevingsvermogen hebt, tenminste. Dat zat bij ons op de bank wel snor.

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Mooie poster ook. Jouw uiteenzetting maakt nieuwsgierig.

begt zei

;-]