maandag, december 10, 2012

Vivan las antipodas - Victor Kossakofsky

Vivan las antipodas op IMDb

Zo'n film die alleen al voor het idee een 10 moet krijgen.

Een antipode is het punt lijnrecht tegenover je, als je dwars door de aardbol boort. Tegenvoeters zijn het dus. Omdat het grootste deel van onze planeet uit water bestaat , zijn er niet overdreven veel plekken waar plaatsen lijnrecht tegenover elkaar liggen.
Entre Rios in Argentinie vs Shanghai, China. Miraflores in Spanje versus Nieuw Zeeland. Patagonië, Chili versus Baikalmeer , Rusland. En, deze vond ik verrassend, Big Island op Hawaïi versus Kubu in Botswana.

De uitvoering van de film is een lange reeks prachtige plaatjes van deze plekken op onze aardkloot. Een te lange reeks, dat wel. Twee uur is ff te veel, maar tussendoor zijn er prachtige dingen te zien van de tolbrug-mannen in Argentinie, de boerenmoeder en dochter in Rusland , de hyperdrukke veerboot in Shanghai, een aangespoelde vinvis in Nieuw zeeland , schapenboertjes in Patagonië en vooral wanstaltig mooie beelden van het levende lavaland in Hawaïï.

Verder is er niks: het is een simpele registratie. De ene helft weet niet wat de andere doet, maar vraagt zich soms wel af hoe t aan de andere kant zou zijn. Dat is genoeg. Mooie docu, zonder overigens schokkend goed te zijn. Opnieuw een cadeautje voor de visueel ingestelde kijker..

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Ik heb 'm gezien en ik kan de recensie onderschrijven. Mooi idee, visueel sterk uitgevoerd. Aan de lange kant, daar had wel iets van verhaal of boodschap ingestopt mogen worden.

begt zei

Nou, bij documentaires mag t af en toe zonder he. hangt er van af wat de insteek is. in dit geval zat die volgens mij puur in de registratie van wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, niet of je er jaloers of juist tevreden over moest zijn. ieder doet overal zijn ding, zoiets haal ik eruit..