donderdag, september 19, 2013

ID:A - Christian E. Christiansen

ID:A op IMDb
Na je vakantie het film kijken weer oppakken, hoe doe je dat? Mij leek dat het best te doen met een ogenschijnlijk makkelijke Scandinavische thriller.

Het gaat lang goed, de film ontvouwt zich als een apart psycchologisch stukje imponeerwerk. Voor mij jammer dat het aan het eind wat nodeloos bloederig wordt en er geschoten en gestoken wordt in een overdreven hoeveelheid, maar het goede begin maakt dat de film toch net de voldoende haalt.

Midden in Frankrijk je ogen opendoen in een rivierbedding, niet weten wie of waar je bent en wat er gebeurd is. Je zoekt een hotel, opent de plunjezak die je bij je hebt en ziet dat ie strakvol geld zit, en dat er zelfs een wapen in de zak zit. What is this shit?
Als dan vervolgens ook nog blijkt dat je gevolgd wordt door (Nederlandse) randcriminelen, die het óf op je leven óf op je plunjezak gemunt hebben, dan moet je wat. Met behulp van de zoon van de hoteleigenaar vlucht je, ontdek je dat je een Deense folder wel erg makkelijk kunt lezen en onderneem je dus een reis naar Kopenhagen.
Daar ontvouwt zich stukje bij beetje het verhaal: je bent de vrouw van een internationaal gevierde tenor, je hebt rijke en invloedrijke vrienden. En je hebt - nog steeds/opnieuw - die achtervolgers.

Plot is absoluut goed en inventief, de hoofdroldame deed bij vlagen aan Millenium's Noomi Rapace denken en ook enkele andere acteurs spelen niet onverdienstelijk. Zonder dat schieten was het dus een "goed" geworden, nu is het een voldoende.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...