donderdag, februari 06, 2014

Klip - Maja Milos

Klip op IMDb
Waar keek ik nou naar? Een tienerfilm? Porno? Een Servische bewustwordingsfilm?

Deze film werd vorige week - 's nachts, dat wel - uitgezonden op de thema avond van het IFFR. Ter bevestiging dat de Europese cinema zich roert. Dat klopt, deze film roert. Waarin weet ik niet, en ontroeren is het in ieder geval niet. Daarvoor is het te kil, te registratief en te afstandelijk. Ik kreeg in ieder geval geen binding met de personages.

Jasna is een opstandige tiener. De hele dag op haar mobiel, alles filmend wat haar overkomt. Slecht contact met haar ouders, diep duikend in de wereld van haar seksueel zelfbewustzijn, party'end en haar school versloffend. U kent ze wellicht, de typetjes.
De film toont haar steeds radicaal wordender keuzes: de ruzies met haar ouders, het afsnauwen van haar moeder die slechts een sloof voor haar terminaal zieke vader zou zijn, de desinteresse op school en de slaafse onderwerping aan de bedpraktijken van haar nieuwe vriendje.

Wat vóór de film spreekt is dat er toch een soort bewustwording ontstaat bij het meisje als blijkt dat het zo niet verder kan. Juist dat sadistische vriendje blijkt degene die haar moet steunen tijdens de verslechtering van haar vader's conditie. Dat is dan wel weer aandoenlijk. Verder wil de film me iets te graag hip zijn.

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...