vrijdag, september 04, 2015

Dheepan - Jacques Audiard

Dheepan op IMDb
In een film van Jacques Audiard kom je niet zomaar. Een Gouden Palm win je niet zomaar.
Er is dan ook een héleboel goeds te vertellen over Dheepan, de jongste film van de regisseur van majestueuze titels als "De Rouille et d'Os" en "Un Prophete".
Maar toch, ik kan het niet zo'n meesterwerk noemen als ik bij die twee titels wel deed. Het is echt een goede film (de Volkskrant schreef: Zelfs een mindere Audiard is nog steeds een goede film), maar er zit één scene in die bij mij de perceptie van de rest verstoort.
Over het algemeen heb ik een sterk verhaal gezien over oorlogstrauma's, vluchtelingenleven en marginaal buitenwijken-bestaan. Dat deel komt echt heel goed binnen. Helaas wordt het - voor mij he, laat dat duidelijk zijn. Iedereen mag daar anders over denken - verstoord door die ene rare harde actie-scene die de film opeens een heel andere invalshoek geeft. Oordeel zelf: wellicht neuk ik de mieren bij tientallen tegelijk en stoort u zich er minder aan.

De film zelf! Indringend verhaal, dat valt niet te ontkennen. Dheepan is een Tamil Tijger. Niet ongeschonden uit de strijd gekomen, de idealen niet gerealiseerd en dus op de vlucht. Om weg te komen uit Sri Lanka fingeert hij een gezinssituatie: een willekeurige vrouw en een willekeurig dochtertje worden van paspoorten voorzien , waardoor een totaal bedacht nieuw leven ontstaat.
Ze vluchtten naar Frankrijk en opeens is hij vader en kostwinner. Zijn "vrouw" maakt duidelijk dat ze doorreist naar Engeland zodra de papieren binnen zijn. Man en dochter moeten het dan maar uitzoeken.
Hij belandt in een zwaar criminele buitenwijk en krijgt een baantje als conciërge. Hoe marginaal ook, het geeft zin aan zijn bestaan. He brings home the bacon, om het maar eens Brits te zeggen.
Gaandeweg ontstaat er een spel van aantrekken en afstoten tussen hem en de vrouw, die zelf inmiddels ook een baantje heeft- aan de overkant van hun eigen flat. Bij de verlamde vader van een gruwelijke crimineel, dat dan weer wel.
Het lijkt allemaal goed te gaan. Totdat het drugsgeweld en de criminaliteit tot een uitbarsting komen. En daarmee Dheepan's oude krijger-gevoelens loswoelen.

Geen opmerkingen: