zaterdag, februari 18, 2017

Good Kill - Andrew Niccol

Good Kill op IMDb (6,4)
Een  "Good Kill" is een geslaagde moord op een tegenstander, waarbij de dronepiloot gericht degene uitschakelt die in zijn viziertje zit. En dat liefst zonder al te veel collateral damage, zonder al te veel burgerdoden.

Tom Egan is zo'n drone-piloot. Liever ging hij voor het echie de lucht in met straaljagers en gevechtsvliegtuigen, hij heeft al heel wat missies achter de rug. Maar de regering is overtuigd van het nut, het effect, de kostenbesparing en het voorkomen van slachtoffers aan eigen zijde door deze missies. Drones zijn niet kosteloos, maar bij goed gebruik net zo effectief.
Egan worstelt. Ten eerste worstelt hij met zijn gevoel dat zijn huidige werk lijkt op gamen, waardoor hij de fysieke ervaringen van combat mist. Ten tweede worstelt hij met de manier waarop hij zijn werk moet uitvoeren. Steeds radicaler worden de opdrachten van zijn meerderen, vooral als ze van CIA-zijde komen als die het bevel over Egan's eenheid overnemen. Oorlogsmisdaden liggen op de loer, maar de strijd tegen terrorisme heiligt alle middelen. Zo lijkt het.
Egan heeft een collega, de mooie Vera Suarez, die net zo worstelt met haar gevoelens omtrent het droppen van bommetjes op de poppetjes op haar scherm. Amper kunnen ze de verleiding weerstaan om bevelen in de wind te slaan , om soms zo'n drone-aanval opzettelijk te laten mislukken.
Suarez en Egan praten veel, een extra complicerende factor voor Egan die door zijn persoonlijke twijfels zichzelf ook nog eens diep in de huwelijksproblematiek werkt.

Ethan Hawke staart wat mij betreft iets teveel in het oneindige om te spreken van een goede rol. Dit is een degelijke film, maar bij lange na niet zo goed als een vergelijkbare titel als "Eye in the sky" , die afgelopen jaar ook al handelde om het morele dilemma van drone-piloten.

Met: Ethan Hawke, January Jones, Zoë Kravitz , Bruce Greenwood

Geen opmerkingen: