zondag, oktober 29, 2017

The Big Year - David Frankel

The Big Year op IMDb (6,2)
Tamelijk niemendalletje, maar dat is niet erg voor een regenachtige zondagmiddag.
The Big Year is de uitdrukking die onder ornithologen staat voor de uitdaging om in één kalenderjaar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te aanschouwen. Je kunt daar blijkbaar heel goed in zijn want er zijn wereldrecords, titels en prijzen.
Kenny Bostick staat op het ongenaakbare record van 732 vogelsoorten in zijn beste Big Year. Als hij hoort dat anderen van plan zijn dat record aan te vallen, gaat hij uiteraard in de verdediging.
We ontmoeten de sukkelaar Brad, die nog niets noemenswaardigs in zijn leven gepresteerd heeft. En we ontmoeten de geslaagde zakenman Stuart, die er steeds maar niet aan toe komt om zijn drukke baan opzij te zetten voor een jaar lang vogelkijken. Spotten. Waarnemen. Signaleren. Het is topsport en het is harde concurrentie zo blijkt.
Bostick is een naar en eigenwijs mannetje met trucjes, die in het wereldje zowel bewonderd wordt als verguisd. Zijn prestatiedrang heeft hem al een huwelijk gekost en we zijn getuigen van de problemen in zijn volgende. Meisje wil graag kindjes maar Kenny is steeds weg.
Brad heeft te maken met de druk van zijn vader die wil dat ie eindelijk iets nuttigs met zijn leven gaat doen. Stuart heeft te maken met de druk van zijn medewerkers om steeds maar zakelijke problemen op te lossen én heeft te maken met belangrijker levenszaken die aanstaande zijn: hij gaat opa worden.

Toch zetten alledrie hun wedstrijd door, tot aan het einde toe weten ze niet van elkaar wie er de leiding heeft, wie de eeuwige roem gaat opstrijken. Wel weten we ondertussen wie er wijze levenslessen op doen en wie niet.

Met : Jack Black, Steve Martin. Owen Wilson, Rosamund Pike.


Geen opmerkingen: