zondag, oktober 15, 2017

HhhH (The Man With The Iron Heart) - Cédric Jimenez

HhhH (The man with the iron heart) op IMDb (6,3)
Als je een overbekend verhaal vertelt over een bijkans uitgemolken thema, dan moet je er echt wat voor doen om positief gehoord en gezien te worden. Het verhaal over de moordaanslag op SS-er Reinhard Heydrich mag genoegzaam bekend verondersteld worden, zeker nadat het boek dat Laurent Binet hierover schreef zeer succesvol en breed gewaardeerd werd.
De regisseur kiest voor een sterk sfeervolle aanpak van het verhaal: het visuele is uitermate belangrijk en de ondersteunde kerkorgel-muziek doet de sfeer van de film regelmatig stevig zwellen. En terecht: het gaat over een van de donkerdere geesten uit de wereldgeschiedenis. Heydrich was een volbloed nazi, een overtuigd mensenhater (als het om mensen van buiten zijn eigen Arische wereldje ging, natuurlijk).
De film neemt je mee door de wording van de bloeddorstige SS-baas die hij wordt. Van de oneer die hem ten deel viel als marinier, waardoor zijn gekrenkte waardigheid elders opgevijzeld moet worden. De dame die hij ontmoet (van gegoede komaf, maar overtuigd naziste) zet hem op dat spoor: hij maakt carrière in de troepen van Hitler. Zodanig carrière dat het ten koste gaat van het welslagen van zijn huwelijk, maar dat is Heydrich langzamerhand steeds minder een zorg. Zijn rijzende ster brengt hem naar Praag, waar hij Reichsprotektor wordt : de man die de Jodenvervolging in Tsjechoslowakije moet uitvoeren. De man ook die mede aan de beginselverklaring van de Endlösung meeschrijft.
Die man, u snapt, is gehaat bij de Tsjechen. Een verzetscommando bereidt een aanslag voor en die slaagt. Nee, dit is geen spoiler alert : al aan het begin van de film zijn we getuige van de ultieme verzetsdaad die duizenden Tsjechen uiteindelijk het leven zal kosten.
Want daarheen verschuift langzaam de focus van de film: het reilen en zeilen van Heydrich brengt wat teweeg in het verzet. We zien de langzame voorbereidingen van een kleine overtuigde groep antifascisten. Op weg naar een bloedig einde, allemaal.

Zoals gezegd: de regisseur kiest voor een sterk visuele vorm, de cameravoering is bepalend. Het maakt dat dit naargeestige verhaal toch als boeiende film bij je binnenkomt. Zonder verrassingen maar met meer dan voldoende indruk(ken).

Met : Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack Reynor, Jack O'Connell, Mia Wasikowska

Geen opmerkingen: