woensdag, januari 26, 2022

Qian li zou dan qi (aka Riding alone for thousands of miles) - Yimou Zhang (aka Zhang Yimou)

Qian li zou dan qi op IMDb (7,3)
 Riding alone for thousands of miles op Moviemeter (3,53)

In de jaren 90 was ik een verwoed volger van deze regisseur, die in de loop der jaren zijn naam internationaal omgedraaid heeft zien worden. "Het rode korenveld",  "Raise the red lantern" en het indringende "Ju dou" , ik vrat ze allemaal. Daar kwam later de klad in toen de aanvankelijk opstandige regisseur eerst gebrouilleerd raakte met het Chinese regime waarna hij een poosje later zelfs als fervent pleitbezorger van de Chinese zaak naar buiten kwam. Eenmaal ingekapseld mocht hij zelfs de regie van de opening van de Olympische Spelen op zich nemen. Carrière-wendingen alom. 

De film nu, die uit een periode tussen die twee uitersten stamt. 

De Japanse meneer Takata reist van zijn geïsoleerde kustplaats naar Tokio om zijn zoon Kenichi te bezoeken. De twee zijn na het overlijden van Takata's vrouw al jaren met elkaar in onmin, maar de ziekte van de zoon is serieus. Kenichi's vrouw Rie doet wat ze kan, maar ze krijgt haar man niet zover hem toe te laten tot de ziekenzaal, vader kan onverrichter zake retour. Wel krijgt hij van Rie een videoband mee, die hem dingen wat duidelijker moet maken. 

De videoband bevat beelden van Kenichi's reis naar het Chinese Yunnan, waar hij opnamen maakte van het gemaskerde zangtheater dat daar in hoog cultureel aanzien staan. Kenichi was doorgedrongen tot Li Jiamin, de beroemdste zanger van al die gezelschappen , had hem zelfs zover dat hij het beroemde lied "Eenzaam rijden over duizenden mijlen" te zingen. Totdat de overheid ingreep en daar geen tijd meer was, Kenichi moest terugkeren naar Japan. 

Vader is vastbesloten om Kenichi te verrassen: hij gaat dezelfde reis maken en zal zijn zoon alsnog de opnamen bezorgen. In een busje met een tolk reist vader Takata naar Yunnan, maar hij bemerkt dat het buurland nog bureaucratischer is geworden dan tijdens de reis van zijn zoon.  Li Jiamin blijkt in de gevangenis te zitten en zal dus voorlopig niet kunnen zingen. Vader Takata legt zich daar niet bij neer en weet een bezoek te regelen. Daar blijkt er een verwantschap te zijn tussen hem en de zanger: ook Li Jiamin heeft een zoon op afstand, een zoon die hij niet mag zien. Takata dringt door tot de kern van de zaak, hetgeen uiteraard ook veel met zijn eigen gevoelens doet. 

Met : Ken Takatura, Shinobu Terajima , Jiamin Li , Jiang Wen


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...