dinsdag, januari 25, 2022

The Pirates of Somalia (aka Dabka) - Bryan Buckley

The Pirates of Somalia op IMDb (6,8)

The Pirates of Somalia (3,18)
 Veel te lang doet de film zich voor als komedie, terwijl er toch echt een bloedserieuze (en zelfs waargebeurde) ondertoon in zit. Dat maakt het geheel tamelijk halfslachtig en doet afbreuk aan de waardering. Idee een voldoende, uitvoering matig. 

Gesjeesde student Jay Bahadur verdoet zijn tijd met het afnemen van interviews bij supermarktbazen waar hij naar het wel en wee van de rekken met kwaliteitsservetten vraagt. Het betaalt slecht, maar dat hindert Jay niet: eens worden zijn schrijfsels ontdekt, eens zal hij worden genomineerd voor de Pulitzer-prijs. Daar ziet het heel lang niet naar uit, met verve kwalificeert Jay zich als loser. 

Tot hij de intrigerende journalist Seymour Tolbin ontmoet, die hem op het spoor van groter denken zet. De bekende motivaties ( "Wees uniek" , 'onderzoek wat niemand onderzoekt") hebben een activerende werking op Jay, die dat aangrijpt om zijn mislukte scriptie verder te gaan uitwerken. Die ging over de vredelievende machtsoverdracht in Somalië. En precies daar lijken grote veranderingen aan te komen. 

Jay trekt naar het tamelijk onbekende Afrikaanse land en krijgt daar - als enige buitenlander - de kans om embedded te raken in de uit de hand gelopen piraterij. Met de ontwapenende (sic) tolk Abdi aan zijn zijde krijgt hij langzamerhand toegang tot clanleiders en bendeleiders, steeds dichter nadert hij de daadwerkelijke piratengroepen.
Ondertussen weet hij eindelijk enkele Canadese en zelfs Amerikaanse media geïnteresseerd te krijgen in wat hier gebeurt, hetgeen in een stroomversnelling komt als er Amerikaanse zeelieden worden gegijzeld, met een VS-bevrijdingsactie tot gevolg. Jay zit in het epicentrum van deze ontwikkelingen en zit er ambivalent in: hij vreest voor zijn leven maar geniet tegelijkertijd van zijn eigen gelijk. Hij wilde groots denken, hij wilde belangrijk worden, hij wilde spraakmakende stukken maken. Die kans krijgt hij. 

Met : Evan Peters, Al Pacino, Barkhad Abdi, Melanie Griffith , Sabrina Hassan

 FIN - song : Alex Boyé - Royals

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...