vrijdag, augustus 05, 2022

Retfaerdighedens Ryttere (aka Riders of Justice) - Anders Thomas Jensen

Riders of Justice op IMDb (7,5)

Riders of Justice op Moviemeter (3,73)

Plotseling dook deze filmtitel op in de toplijstjes van vorig jaar. Het was natuurlijk een rare tijd met gesloten bioscopen en een verhardende strijd tussen de streamingdiensten, maar toch: hoe kon ik deze gemist hebben? Nu zag ik m opeens bij de Movies & Series staan, voor gratis. En ook ik vond hem leuk: hoe luguber en gewelddadig de insteek dan ook is, er zit veel vaart en humor in en je komt een trits bekende Deense acteergezichten tegen. Dat is zeer fijn. 

Otto, een fijn verwarde wetenschappelijke nerd, weet zijn directie niet te overtuigen van zijn algoritme-onderzoek over toeval (alles heeft een reden of een oorzaak, toeval bestaat niet) en krijgt ontslag. Met zijn doosje spullen onder de arm stapt hij in de metro waar hij, scherp observerend als altijd, opstaat voor een vermoeide vrouw die een intensieve dag met haar dochter achter de rug heeft. Plots knallen en flitsen, de trein is in botsing gekomen met een andere trein. Veel slachtoffers, waaronder de vrouw die op Otto's plekje zat. 
Die vrouw blijkt de vrouw van Markus, een stoere en agressieve Aghanistan-commandant. Otto heeft een schuldgevoel over het afstaan van zijn plek en speurt met behulp van zijn hackende wetenschapsvriendjes het gezin op. Als hij vader en dochter bezoekt, brengt hij voorzichting zijn theorie aan het licht: hun vrouw en moeder is niet omgekomen bij een ongeluk, nee, het was een aanslag. In dezelfde coupé zat namelijk het hoofd van een motorbende, op wie de agressieve motorclub Riders of Justice het voorzien had. Aanvankelijk wil de stugge Markus hier niets van weten , maar als de drie stuntelende wetenschappers met meer linkjes komen, draait hij bij: hij zweert wraak. De afspraak zal zijn dat de drie de handel en wandel van de motorbende achterhalen, hij doet vervolgens de afrekening, iets wat hij met zijn jarenlange leger-ervaring gewetenloos kan doen. 
Rüksichtlos geweld wordt gekoppeld aan stamelend geblunder, steeds dieper dringt het viertal de motorclub binnen. Markus' dochter kijkt met grote ogen naar de transformatie die haar vader doormaakt en blijkt een hartverwarmende spil in de verbinding met de wetenschappers. 

Met : Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg , Lars Brygmann, Nicolas Bro

  FIN - song : Ivette Kay - Blue (throat chakra) 

Geen opmerkingen:

Ticket to paradise - Ol Parker

Ticket to paradise op IMDb (6,1)   Ticket to paradise op Moviemeter (2,83) Feelgoodje met een hoge mate van voorspelbaarheid. Geeft niks, ve...