maandag, augustus 29, 2022

Adieu Monsieur Haffmann - Fred Cavayé

Adieu Monsieur Haffmann op IMDb (6,8)

Adieu Monsieur Haffmann op Moviemeter (3,22)


 Mooie ingetogen film met dito acteerwerk van de Franse kanonnen Auteuil en Lelouche.

De film vaart op de bijzondere insteek van het omdraaien van de werkgever-medewerker-verhouding. Dit ontstaat door de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, we krijgen in deze film te zien welke impact de Duitse bezetting op de kleine man had. 


1941, Parijs. Juwelier Haffmann voelt de dreiging van de anti-Joodse maatregelen aankomen en dirigeert zijn gezin alvast naar de veilige Franse zone in het zuiden van het land. Zelf moet hij nog enkele dingen regelen, maar hij belooft dat hij ze binnen enkele dagen zal volgen. Eerst moet hij nog de overdracht van zijn winkel veilig stellen, waarvoor hij een constructie heeft bedacht dat zijn medewerker Francois Mercier de zaak overneemt. Die mag dan met zijn vrouw in de ruime bovenwoning trekken, mag alles daar gebruiken en als de oorlog dan voorbij is , regelen ze de boel weer andersom. Handtekening onder het koopcontract, klaar. 

Als Haffmann twee dagen later wil vertrekken, blijkt dat onmogelijk. Parijs is afgegrendeld en de smokkelaar-tussenpersoon laat het afweten. Haffmann duikt onder in zijn eigen woning, hij gunt het echtpaar Mercier het beloofde gebruik van winkel en woning. Zijn eten wordt bezorgd in de kelder en het lijkt alsof zijn plan daarmee werkt. Al snel blijkt echter dat de winkel fors gefrequenteerd wordt door nazi-commandanten die dure broches voor hun geliefden willen kopen: ze lopen warm voor de fraaie vlinders met edelstenen in de vitrine. Dat materiaal is echter allemaal nog door Haffmann gemaakt, Mercier heeft niet die skills. Als de bestellingen door blijven komen , zit er niets anders op dan Haffmann aan het werk te zetten. Mercier ontpopt zich steeds meer tot een wrede werkgever, die zijn angstige medewerker op alle manieren uitbuit. En niet alleen zijn medewerker: ook zijn vrouw komt onder druk te staan als de onvruchtbare Mercier van haar eist om dan maar met Haffmann een kind te verwekken, zodat ze toch een soort gezin zouden kunnen opbouwen. 

Met : Daniel Auteuil, Gilles Lelouche, Sara Gireaudau , Nikolai Kinski

FIN - song : Christophe Julien - Lumière et espoir

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...