donderdag, augustus 25, 2022

Words and pictures - Fred Schepisi

Words and pictures op IMDb (6,6)
 Words and pictures op Moviemeter (2,94)

Lange en warme vergaderdag gehad op verschillende locaties, dus de avond was voor totale ontspanning. Daar kwam deze ongecompliceerde feelgood-film dus uitstekend van pas. Hoewel gezegend met een aantal lastige uitgangspunten, werkt deze film zonder al te veel verrassingen naar de climax. Maar op welke manier je er ook naar kijkt, de ontspannen klasse van mannelijke en vrouwelijke hoofdrol maken dat je heerlijk in het verhaal blijft.

Dina Delsanto , gevierd kunstenares, ziet de fysieke ongemakken van haar reumatische artritis toenemen. Schilderen wordt steeds lastiger, kwasten vasthouden doet pijn, dus ze besluit een carrièremove aan te gaan: ze wordt lerares Kunsten op een highschool. Ze moet haar persoonlijk cynisme overwinnen , de leerlingen en de schoolleiding verwachten een scheppende en creatieve inbreng van haar.

Jack Marcus is een bevlogen leraar Engels op datzelfde college. Hij is al ver over zijn eigen creatieve hoogtepunten heen, een schrijvers- en dichtersblok speelt hem al jaren parten, hetgeen duidelijke invloed heeft op de kwaliteit van het schooltijdschrift dat hij uitgeeft. Zijn liefde en gave voor taal is echter ongeschonden, hij probeert de lusteloze jeugd echt te overtuigen van de schoonheid van het woord. Jack heeft echter een groot probleem: hij heeft een immens drankprobleem dat hem eerder al zijn huwelijk kostte en nu staat ook zijn baan op de tocht omdat de schoolleiding meer creativiteit van hem verwacht. 

U snapt: de twee leraren zijn tegenpolen die geheel volgens het "opposites attract" principe gezamenlijk de strijd aangaan met scholieren, met de schoolleiding én met elkaar. Sterker nog: de twee ontketenen een "oorlog" over wat nu de hoogste kunst is: is dat het woord of is dat het beeld? Ze motiveren hun leerlingen tot het uiterste om te tonen wie gelijk heeft, een strijd waarbij de twee elkaar aantrekken en afstoten. 

Met: Juliette Binoche, Clive Owen

  FIN - song : Paul Grabowsky - I am a small poem

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...