zondag, maart 05, 2023

Aftersun - Charlotte Wells

Aftersun op IMDb (7,7)

Aftersun op Moviemeter (3,58)
 

Had al zeer uiteenlopende meningen over deze film gehoord, dan is er nog maar één manier om echt mee te kunnen praten: ga de film zelf zien. Gistermiddag, samen met mijn vrouw de zaal binnengetrokken en er eens goed voor gaan zitten. Eerste reactie? Verontrustend. Tweede reactie: prachtig. "Aftersun" is een film die niet alles vertelt en toont, de kijker wordt aan het werk gezet: welke signalen pik jij op uit de diverse dromerige scenes, uit de herhaaldelijk afgespeelde video's, uit de onvoorwaardelijke liefde die de twee hoofdrolspelers volop laten stromen?

We kijken anderhalf uur lang naar de vakantiebelevenissen van gescheiden vader Calum en zijn intelligente en sensitieve dochter Sophie. Maar tussendoor nemen we steeds meer afstand van dat all-inclusive-resort en krijgen we speldenprik-inkijkjes in de reis die beiden hiervóór hebben afgelegd. Sophie observeert, Sophie bevraagt, Sophie droomt een normaal tienermeisjesbestaan zoals ze dat op het resort ook zo vaak om haar heen ziet afspelen. Waarom zeggen haar vader en moeder bij het afsluiten van het telefoongesprek "ik hou van je" terwijl ze niet meer bij elkaar zijn? Hoe komt haar vader aan de diverse wonden en plekken op zijn lichaam? Waarom is hij de ene keer heel innig en open naar haar en de andere keer zo enorm afstandelijk? 

Calum op zijn beurt doet overduidelijk zijn best maar lijkt niet alle vermogens te hebben die het vaderschap nu eenmaal verlangt. Te onzeker, te zelfdestructief, te onwetend. Op andere moment juist weer te verstikkend zorgzaam, te openlijk trots op zijn puberdochter die nog helemaal niet weet wat de wereld van haar verwacht. 

Zoals bovenin vermeld: het is aan de kijker om te oordelen. Je kunt een heleboel negatiefs over vader en dochter zeggen, je kunt ook constateren dat deze twee er onvoorwaardelijk voor elkaar zijn. In dat opzicht heeft deze film een veel langere speelduur dan de 98 minuten die je in de zaal ziet: je bent er na de aftiteling nog lang niet klaar mee. (En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fabuleuze acteerprestaties van de beide hoofdrolspelers).

Met : Paul Mescal , Frankie Corio

FIN - song : Oliver Coates - One without

Geen opmerkingen:

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...