donderdag, maart 02, 2023

Nostalgia - Mario Martone

Nostalgia op IMDb (6,8)

Nostalgia op Moviemeter (3,35)

De grote reden voor mij om deze film te gaan zien, is Pierfrancesco Favino. Majestueus vind ik m, deze acteur die met minimale inspanning en maximale mimiek keer op keer rollen weet neer te zetten waar je voor valt. Melancholische uitstraling, bescheidenheid en toch ook kordaat overkomen. Ik ben fan. En ook gisteravond stelde hij me weer niet teleur.

Favino speelt de ingetogen Felice, een bescheiden man die na 40 jaar terugkeert in zijn geboortestad Napels. Waarom dat allemaal zo lang geduurd heeft, krijgen we heel rustig uitgelegd in een film die op wonderschone wijze kalmte koppelt aan voelbare spanning. 

Na een avondje door zijn oude stad gestruind te hebben, gaat hij de volgende morgen op zoek naar zijn oude moedertje die weliswaar nog steeds in het oude huis blijkt te wonen maar die daarin vrede moet hebben met de kleinste ruimte van het huis nu ze naar beneden is verhuisd. Felice probeert te achterhalen waarom zijn moeder is gezwicht voor de druk van binnen en van buiten, hij merkt dat de stad is veranderd en dat zijn moeder merkbare aanpassingen heeft gedaan aan de druk die dat oplevert. Felice neemt direct de zorg voor zijn moeder op zich (de scene waarin hij haar in bad doet, is van een ongekend intieme en lieflijke schoonheid) en neemt zich voor niet meer weg te gaan, niet meer terug naar Caïro. Hij belt frequent met zijn vrouw maar meldt nog vele dingen te doen te hebben. 

Belangrijkste van zijn takenlijst is een ontmoeting te regelen met zijn oude makker Oreste, die inmiddels een erkend maffia-kopstuk is geworden. Felice wordt gewaarschuwd door pastoor Luigi, die vanuit de kerk om de hoek een scherpe blik heeft op de dagelijkse gang van zaken in de wijk en weet hoe gevaarlijk Oreste is. Felice en Luigi werken weliswaar samen, maar de pastoor kan hem niet tegenhouden koste wat kost in contact te komen met Oreste. Een ontmoeting met gevolgen.

Met : Pierfrancesco Favino , Francesco di Leva, Tomasso Ragno , Aurora Quattrocchi , Sofia Essaïdi

FIN - song : Tangerine Dream - Lady Greengrass 

Geen opmerkingen:

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...