woensdag, november 02, 2005

Het E-woord

Gisteren viel het bij ons voor het eerst, het E-woord. De schandalige vertoning in de tweede kamer rondom de moord op 11 asielzoekers, het op tv daarbij aansluitende verhaal van een jonge vrouw uit Sierra Leone wiens asielaanvraag door de vooringenomen IND per direct werd geweigerd (dit ondanks de "seksslavin"brandmerken op haar arm, door de levensbedreigende rebellen in haar land aangebracht), deze twee aan elkaar gekoppelde feiten brachten ons tot de conclusie dat Nederland een land is geworden van vooringenomen volk, van racisten en van egoisten.
Het verschuilen achter regels om de AbuGraibh-behandeling van vreemdelingen te rechtvaardigen, terwijl het toch in zeer zeer weinig gevallen gaat om iemand die echt iets op zijn kerfstok heeft.
Het verschuilen achter regels om mensen de toegang tot ons land te weigeren ondanks dat op je klompen aan te voelen is dat zo'n vrouw onder levensbedreiging hiernaar toe gekomen is.
Het verschuilen achter verontwaardiging over de vrijheid van meningsuiting, terwijl de helft van die verontwaardigde club voor diens dood nog nooit een letter of beeld van Theo van Gogh had gelezen of gezien.
Het wel plaatsen van waxinelichtjes en herdenkingsbriefjes in de Linnaeusstraat, maar het niet hetzelfde doen bij een detentiecentrum op Schiphol.

Het werd ons droef te moede gisteren: willen wij in dit land, met deze landgenoten verder? E-migreren dus maar??
Besloten werd om eerst te zorgen dat de kinderen vrij kunnen opgroeien, naar sociale en maatschappelijke maatstaven die wij ons stellen.
Pas dan kunnen wij kijken of Nederland een land is dat zichzelf kan herpakken, dat het eigen economisch gewin kan plaatsen in een perspectief waar het hoort.

Bijna kwart over negen op 2 november: het was tijd voor een contemplatief moment.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zuid Amerika een mooie optie?? Ben je er wel eens geweest??? In Zuid Amerika stikt het van nazistische regimes die de steun van Amerika genieten. Laat me niet lachen man. Sinds de moord op de echte democratie in Chili heeft op Cuba na geen enkel land in Zuid Amerika het hoofd kunnen bieden aan het facisme uit Amerika. Over het algemeen emigreren ex-nazis naar Zuid amerika maar dat weet opa bruis wel neem ik aan? Ik zit hier prima Lang leve Holland.
Michael

Anoniem zei

Ik heb er enorm de pest in dat van Gogh is vermoord. Omdat hij een mens was. Niet omdat ik hem goed vond. Ik heb geprobeerd iets van hem te lezen en naar hem te luisteren maar heb weinig intellectueel kunnen ontdekken aan die arme man. Maar goed dat doet er niet toe. Niemand hoort vermoord te worden.
Kameraad

Anoniem zei

Dat onze regering niet deugt, en dat Verdonk niet weet waar ze het over heeft daar hoef je niet voor geleerd te hebben. Maar het gaat mij tever te spreken over moord op 11 asielzoekers. Trouwens niemand heeft het over de bolletjesslikkers die er zaten. Ook niet goed natuurlijk dat zij zijn omgekomen, maar drugsdealers zijn wel "stile moordenaars". Dat het een trieste situatie is is duidelijk. Wie lost dit op? Ik niet.

begt zei

beste michael,
omdat het bolletjesslikkers zijn ze behandelen als zware criminelen? oh nee, zo behandelen we juist de zware criminelen niet, die worden eerder gepamperd.

Feit blijft dat de bewakers veel te gemakkelijk over het feit zijn heengewandeld dat het hier om mensenlevens ging. Het befehl van Verdonk was ze waardevoller dan de noodkreten van de gevangenen in doodsstrijd.
En als een land zover gekomen is dat de regels belangrijker worden dan de mensen is fascisme gewoon dichtbij.
Face it!

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...