woensdag, november 16, 2005

Woorddiscriminatie

En de Afrikaantjes ook maar weg uit onze tuin?

Koekfabrikant gaat naam ‘Negerzoen’ onderzoeken

Koekfabrikant Van der Breggen in Tilburg, die de negerzoenen van Buys maakt, gaat de gevoeligheid van de naam negerzoen onderzoeken.
Het onderzoek naar de naamsgevoeligheid van de negerzoen begint in maart. Dit volgt na een brief van de stichting eer- en herstelbetalingen slachtoffers slavernijverleden Suriname. ‘We krijgen ieder jaar wel een brief binnen over de negerzoen, maar de commotie rondom de naam wordt steeds groter', aldus een woordvoerder van Van der Breggen.
In de brieven wordt de fabrikant te verstaan gegeven dat de naam negerzoen discriminerend zou zijn. De woordvoerder zegt het jammer te vinden dat er alleen gekeken wordt naar de negatieve kant van het woord neger. Een goede alternatieve naam bedenken is volgens hem moeilijk, omdat de negerzoen zo ingeburgerd is.
De negerzoen werd in 1920 bedacht door banketfabrikant B. Buys uit het Brabantse Oudenbosch. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de negerzoenen in heel Europa te krijgen. Van der Breggen is sinds 1997 eigenaar van Buys (ANP).

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een onzin...