dinsdag, augustus 12, 2008

Kansen

De onlangs aangenomen wet tegen het roken biedt ongekende mogelijkheden.
Alles wat op een of andere manier overlast biedt aan de medemens of wat ongezond is, kan worden verboden in openbare ruimten en dwingt de gebruiker tot terugtrekking in zijn eigen gebied.

Zo wordt er door de Voedingsbond gewerkt aan een verbod op snackbars in arme wijken. Thuis frituren vooraan, jij Tokkie, want op straat met een patatje en een frikandel, dat hindert de welgestelde landgenoot alleen maar. Die stoort zich aan jouw ongezonde gedrag en zou zomaar op slechte ideeËn kunnen komen. Bovendien gaan zn kleren stinken van jouw frituurlucht.

Andere, minstens zo vermakelijke, noviteit is het verbod op honden die overlast veroorzaken. Ongeacht de formaten kan een hond die te fel keft, die zich agressief gedraagt of dreigt, in beslag worden genomen. Terecht natuurlijk, een blaffende hond is eng en stinkt bovendien. Het beest kan zomaar je kleren bevuilen, tis me wat.

We gaan langzaam op weg naar een uitermate klinische samenleving, Singapore-West, maar dan hebben we ook wel wat. Een schone maatschappij vergt wat sociale offers...

4 opmerkingen:

Herr Meijer zei

Bestuur- en beheers-stress. Bestuurders weten van gekheid niet meer wat voor controlerende maatregelen ze moeten nemen, maar grip op een relatief bandeloze samenleving terugwinnen gaat natuurlijk niet zonder horten en stoten.

Angst zaaien en angst verspreiden, angst als uitgangspunten gebruiken voor kortetermijnszaken. Tja. Een langetermijnsvisie is nu eenmaal niet te koop.

Van de andere kant, elke vier jaar een andere regering, dan kom je ook niet echt aan een lange termijn toe. Misschien toch maar eens iets anders proberen. Zeven jaar? Tien jaar?

Of misschien departementen om en om laten switchen en vijf jaar laten zitten? Dus Binnenlandse Zaken wordt gekozen voor de periode 2009-2014 (Defensie wordt afgeschaft, hahaha), Sociale Zaken voor 2010-1015, Buitenlandse Zaken blijft van 2011-1026 ongewijzigd en Financiën van 2012-2017. Dan kan er een lijn ontstaan, zijn niet elke vier jaar alle departementen bij elkaar weer overal anders en kunnen diverse invloeden elkaar eerder versterken dan verzwakken.

Een constante lijn, door variabiliteit. Het lijkt mij echt wel wat! Al die kortetermijnmaatregeltjes ...

Anoniem zei

Daarom stem ik op Herr Meijer

begt zei

Ik begin daar ook erg van overtuigd te raken, anoniempje!

goed plan,dat van die switchende departementen.

Herr Meijer zei

Ik bedacht het gisteren spontaan eigenlijk, maar ik denk echt dat het kan werken. Even laten bezinken ...

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...