dinsdag, juni 04, 2013

Night train to Lisbon - Bille August

Night train to Lisbon op IMDb
Zat ik zo mooi op te geven op het meestentijds innemende acteerwerk van Jeremy Irons, kon ik gister op verzoek toch maar één titel van hem noemen. Terwijl er een waslijst bestaat, zo las ik later terug.

Ook in deze film doet Irons weer wat hem zo goed ligt; de bedaagde, wijze en ietwat ingetogen acteur zijn die een wat sullige persoonlijkheid toch overtuigend doet overkomen. Ik geniet daar van.

Night train to Lisbon is een poëtische vertelling van het samenvoegen van droom en daad. Irons speelt hier een Zwitserse leraar klassieke talen die door een bijzondere speling van het lot (hij verijdelt een zelfmoordpoging van een dame op een brug) uiteindelijk in de ontrafeling van de geheimen van de Portugese Anjerrevolutie belandt.
De genoemde dame laat haar jas achter ik de klas waar Raimond Gregorius (Irons) lesgeeft. Op zoek naar wie ze is , treft hij in een van de jaszakken een Portugeestalig boek aan en twee treintickets naar Lissabon. Hij spoedt zich naar de trein en zoekt haar. Onderweg begint hij te lezen en raakt vervoerd. Letterlijk.

Mooie vertelling over "hoe het allemaal gegaan kan zijn" , met als toevoeging het vergelijken van het enerverende leven van jonge revolutionairen tegenover het ingeslapen docentenbestaan van hemzelf.
Prettige film (enneh: NEE, ik heb het boek niet gelezen)


1 opmerking:

Anoniem zei

It's a shame you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this brilliant blog! I guess for now i'll settle for book-marking and adding
your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about
this blog with my Facebook group. Chat soon!


Have a look at my site; energie-prijzen

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...