vrijdag, januari 06, 2017

The Founder - John Lee Hancock

The Founder op IMDb (7,3)
Uitermate interessante film. Ik kwam er anders uit vandaan dan ik vooraf dacht. Weliswaar is het biografisch, maar het is ook in een bepaalde vorm stichtelijk. Kijkers moeten zichzelf na afloop een morele vraag stellen. Dat vind ik leuk, dat vind ik goed. Dat maakt dat deze film sterk blijft hangen. (Ik heb niet alle andere kandidaten gezien, maar ik begreep dat deze film een Oscar-nominatie in de wacht heeft gesleept. We gaan het zien.)

Aanvankelijk zie je dat er allemaal niet aan af. Michael Keaton speelt (sterk) de rol van Ray Kroc, een ietwat sullige verkoper die in de jaren 50 de VS doorkruist om zijn milkshake-machines te slijten. Veel nul op rekest, hij is niet bijster succesvol. En we begrijpen alras dat het zijn zoveelste ambacht is (en net één ongelukje meer).
Alles verandert als hij de broers Dick en Mac Macdonald ontmoet. De twee hebben óók een hamburgertentje, maar zoals deze is er geen een in de hele VS. Dick is de uitvinder van de twee en die heeft een productiestraat bedacht waarmee hij de hamburger opnieuw uitvindt en sowieso een nieuwe formule bedenkt voor het fastfood-genre. Kroc staat ademloos te kijken naar die twee mannen, naar hun keurig gedrilde personeel en naar de effectiviteit van hun werk. Hij besluit nog één keer de gok te wagen: hij sluit een contract met de mannen, steekt zich in de schulden en probeert hun formule in franchise-vorm over andere VS-staten uit te rollen. De rest is geschiedenis, u weet.

De film richt zich echter niet zozeer op het succes van de keten met de grote M. De film richt zich vooral op de morele strijd die gevoerd wordt tussen de contractanten: aan de ene kant de McD-broertjes die vooral goede producten willen verkopen, aan de andere kant de gedreven Kroc die overal dollars ziet opborrelen. En die ook verdomd goed weet op te rapen. Steeds meer drijven de oorspronkelijke zakenpartners uit elkaar, waardoor ook u als kijker gedwongen wordt een keuze te maken. Wat zou u doen? Ging u voor het grote geld of ging u voor eerlijk zakendoen?

Met : Michael Keaton, Nick Offerman, John Carrol Lynch

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Mooie poster ook voor de film. De gele M lijkt een wegsplitsing. Sluit aan bij je recensie.

begt zei

Dank! Inderdaad was het een Crossroads-gevoel , zowel voor de macbroertjes als voor meneer Kroc. Fijne film, ik raad m je aan.