zaterdag, november 18, 2017

Hell or High Water - David Mackenzie

Hell or High Water op IMDb (7,6)
Veel geroemde film, stond al een tijdje op mijn lijstje om in te halen. Gisteravond/vannacht verwezenlijkt. Ik ga niet helemaal mee in de jubeltonen die deze film omringen, maar vond hem wel zeer onderhoudend en de moeite van het bekijken waard. Ondanks de karikaturale rol van Jeff Bridges bijvoorbeeld, die een zwaar aangezette rechercheur op leeftijd neerzet. Maar juist wel dankzij het prima acteerwerk van Ben Foster en vooral Chris Pine, die hier de rollen van de twee criminele broertjes op zich nemen.

Natuurlijk handelt de film over misdaad (natuurlijk is banken overvallen zware misdaad zelfs), maar in deze film krijg je er wel een smaakje bij: de mensen in de arme zuidelijke streken van de VS worden namelijk stuk voor stuk kaalgeplukt en leeggezogen door diezelfde banken. De financiële instellingen schromen niet om mensen de duimschroeven aan te draaien als ze moeite hebben om de zware hypotheeklasten te voldoen, om de extra leningen -die ze op huis en haard moeten nemen- te kunnen betalen. Het is daarom logisch dat er onder de bevolking stiekem wel enige waardering is voor die twee boeven die - zonder slachtoffers te maken- die banken een lesje leren.
De jongste broer, Toby, doet het met een ander doel dan oudste broer Tanner. Die laatste heeft al 10 jaar gevangenis achter de rug en maakt zich minder zorgen om reputatie en maatschappelijke visies. De jongste wil , na het overlijden van moeder, het huis vrijkopen voor zijn zoons zodat zij minder lijden onder het juk van de banken.
Het gaat lang goed, maar u snapt dat er uiteindelijk toch een eind komt aan de succesvolle reeks. Er vallen zelfs slachtoffers en dat was nooit Toby's bedoeling. Het net sluit zich en de politie komt de twee steeds dichter op de huid. Een clash, een shootout, alles volgens de traditie van de western. En dan verraad ik nog steeds niks van de afloop.

Met : Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges

Geen opmerkingen: