woensdag, november 15, 2017

Weiner - Josh Kreigman / Elyse Steinberg

Weiner op IMDb (7,6)
In deze getroubleerde tijden van #metoo, van de ene onthulling na de andere, pakte ik deze documentaire van de harde schijf. Het is er tijd voor.
Verhaal is genoegzaam bekend: Amerikaanse democratische senator - naam makend met zijn stevige maar zeer inhoudelijke tirades tegen de republikeinen in het congres - moet aftreden wegens sexting. Hij heeft foto's rondgestuurd van zijn geprononceerde onderbroek en dat lekt uit. Dat nieuws dan he, die onderbroek in eerste instantie niet. Weiner moet door het stof, moet ook toegeven dat het niet om 1 enkel geval gaat. Als de storm ietwat geluwd is, gaat hij op voor de kandidatuur van burgemeester van New York. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
De race gaat allemaal best aardig, hij klimt in de peilingen. Totdat.. zijn vorige affaire slechts het topje bleek van de ijsberg. Er komen meer gevallen naar voren, veel meer dan aanvankelijk toegegeven, er komen ook verhalen bij van telefoonseks met een jonge vrouw die nu vol in de publiciteit treedt. We kunnen allemaal oordelen of het nu wel of niet een halszaak is voor een politicus (er is niemand gewond geraakt, het is allemaal digitaal en telefonisch gebleven etc) maar het blijkt al snel dat het inderdaad zo is. In het puriteinse en dubbelhartige Amerika moet je seksueel en religieus van onbesproken blazoen zijn, anders ga je het niet maken. De verkiezing verloopt dan ook desastreus voor Anthony Weiner en zijn steeds minder betrokken opererende vrouw Huma Abedin. Die laatste is ook werkzaam in de hofhouding van de Clintons en kan zich deze affaires niet veroorloven. Weiner ziet de tafel vol raken met steeds weer nieuwe gifbekers.

Met : Anthony WeinerHuma Abedin

Geen opmerkingen: