zondag, september 15, 2019

Baantjer - Het begin (aka Amsterdam Vice) - Arne Toonen

Baantjer- Het begin op IMDb (6,9)
Op de bank een film uitkiezen mag dan wel makkelijker zijn geworden, dat wil niet zeggen dat je niet moet blijven opletten. Het liefst ga ik naar de filmzaal, maar er zijn van die avonden dat je de deur niet uit wilt. En dan moet je nog verdomd goed speuren: sinds jaar en dag ben ik abonnee op Film1 maar die werd onlangs gered van een surseance en beperkt zich nu tot een armetierig gedateerd aanbod. PICL heb ik nog niet echt uitgeprobeerd maar biedt zeker (prijzige) mogelijkheden, éénmaal huurde ik een "net uit de roulatie" film per on demand. Dan heb ik nog Netflix, maar daar wil het echte aanbod ook nog niet los komen. En gisteren pakten we voor het eerst een film via Videoland mee, waar we omwille van de serie over de dienstmaagd een tijdelijk abonnement op genomen hadden. Lang verhaal kort: deze film staat voor 8,99 bij PICL maar is voor nop als je Videoland hebt. Daar hebben we dus maar even op geproost, dat drankje hadden we toch al uitgespaard.

Niet geheel mijn film, dat zal u niet verbazen. Overdreven gekarakteriseerd, zware archetypes in de rolverdeling. Stukje geschiedvervalsing erbij (het is toch echt allemaal heel anders gegaan rondom die krakersrellen bij de koninginnenwissel) maar dat nemen we voor lief. Wat overblijft is een matige policier die ondanks de zware onderwerpen graag wil leunen op de spreekwoordelijke - doch achterhaalde - Amsterdamse gezelligheid.
Jurre de Cock is een freshman: koud van de academie wil hij graag gaan beginnen als rechercheur in bureau Warmoesstraat. Het is een van de heetste periodes in de Amsterdamse geschiedenis (en dat is echt waar) : penose bestaat eigenlijk niet meer, het transformeert naar zware criminaliteit. De hoerenbuurt verliest veel van zijn sfeer door de intrede van drugs- en goksyndicaten. De woningmarkt is verziekt en kraken is daarmee noodzaak geworden. De bleue jongeman uit Urk heeft een duidelijk gebrek aan levenservaring en voelt zich overdonderd door de sfeer in "postcode 1012". Het politieteam bereid zich voor op de kroning van koningin Beatrix, 30 april 1980. Men verwacht problemen met het activistische deel van de kraakscene, men vindt een lijk in de Oudezijds en denkt direct aan problemen in de hanenkammenclub. Jurre ziet echter iets anders, hij probeert zijn toegewezen recherche-maat Montijn ervan te overtuigen dat dit in scene is gezet en dat er hier een link met de Amsterdamse drugshandel achter zit. Er is weinig tijd om goed onderzoek te doen, binnen enkele dagen zullen immers alle ogen van de wereld op de Dam en het paleis zijn gericht.
De Cock vindt uit dat het zusje van Montijn wellicht meer info kan verstrekken dan hij bij zijn collega los krijgt.

Met : Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt , Lisa Smit

Geen opmerkingen: