donderdag, september 05, 2019

Warsaw '44 (aka City 44) - Jan Komasa

Warsaw '44 op IMDb (6,7)
Niet echt een fijne film. Uiteraard vooral niet qua onderwerp, maar ook de tamelijk onverhulde gruwelijkheden werken niet mee. Voeg daar dan nog een matige soep aan acteerwerp overheen en je krijgt een nauwelijks voldoende resultaat. Maar het is waar: het verhaal moet verteld worden.

We gaan 75 jaar terug. Warschau is dan al vijf jaar bezet en snakt naar het einde van de oorlog. Zelfs tot in het getto dringen de geluiden door van een opdringend Russisch leger, de bevolking hoopt dat deze niet te laat komen: men is uitgehongerd, murw van angst en geweld. Zoals altijd staat er dan een clubje op dat verzet begint te organiseren.
De jonge Stefan is daar gevoelig voor en zoekt aansluiting, dit ondanks de waarschuwingen van zijn moeder (die heeft eerder al haar man niet terug zien komen van de avondklok en vreest nu voor het volgende gezinslid). Stefan zet toch door, omdat er gevoelsmatig weinig anders rest. Hij wordt nog vastberadener wanneer hij getuige is van de razzia op zijn woonbuurt, waarbij zijn moeder en zijn broertje worden gearresteerd. En vermoord. Alle remmen zijn los voor Stefan.
Hij is niet de enige jongeling die zich bij de groep aansluit: veel avonturiers, een aantal stugge maar ook een aantal vrolijke jongens. En , niet onbelangrijk, ook twee voor deze romantische jongeman zeer interessante dames. Tussen alle gevechten door ontwikkelt zich ook nog eens een lastige driehoeksverhouding. De Duitsers houden taai stand, het leidt tot vele verliezen in het verzet. Maar opgeven is geen optie.

Met : Jozef Pawlowski, Zofia Wichlacz , Anna Prozniak

Geen opmerkingen: