dinsdag, augustus 04, 2020

Adam - Maryam Touzani

Adam op IMDb (7,1)

Integere en ontroerende film over Samia, een jonge vrouw die haar dorp ontvlucht om haar ongewenste zwangerschap te maskeren. Ze doet haar familie geloven dat ze voor werk naar de stad is getrokken , ze belt zelfs om te zeggen dat het goed gaat maar wij weten beter. We zien haar leuren langs de deuren , voor zowel werk als onderdak. Steeds wordt ze vriendelijk afgewezen. 
Zo ook bij Abla , een zwijgzame vrouw die een klein bakkerijtje runt in een van de vele stegen van de stad. Abla voelt zich ongemakkelijk over haar afwijzende houding wanneer ze uren later Samia als een ongelukkig hoopje mens tegenover haar huis in het donker ziet schuilen. Ze biedt haar onderdak aan, "maar het is alleen voor vannacht". 
Samia valt direct goed in de smaak bij Warda, de huppelende dochter van Abla. Het jonge meisje is de wig tussen de humeurige moeder en de wanhopige aanstaande moeder. Vooruit, Samia mag een paar dagen helpen in de bakkerij. Vooruit, ze mag hier slapen maar onder geen voorwaarde mag ze persoonlijke informatie delen met Samia of Warda. 
Wanneer dat laatste toch gebeurt, wordt Samia de deur gewezen. Abla kan er niet van slapen dat ze een zwangere vrouw op straat heeft gezet en gaat later die avond alsnog op zoek. Abla heeft redenen voor haar stuurse gedrag, zo leren wij, en Samia moet enorm haar best doen zich te bewijzen. Als dat lukt, kan er alsnog iets moois ontstaan in de kansarme wereld van deze vrouwen. En dan moet de baby nog geboren worden. 

De film zit dicht op de huid, is zwijgzaam gefilmd en schitterend uitgelicht (bij vlagen Vermeer-sferen in bewegend beeld). Aanbeveling!Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...