zondag, augustus 16, 2020

Spirits in the forest - Anton Corbijn

 

Spirits in the forest op IMDb (7,7)

Kundige documentaire over een toch wel bijzondere band. De doorgaans zeer stilistische Anton Corbijn laat zich ditmaal van zijn menselijke kant zien: hij gaat diep in op de zieleroerselen van zes bijzondere fans van een electro-rockband waar hij al jarenlang mee optrekt. 

Depeche Mode begon als een poppy electro-bandje, ik zag ze al in de vroege jaren 80 in Ahoy, nog als voorprogramma van The Cure. Later nog een keer als de grote zelfstandige act waartoe ze uitgroeiden. De band heeft volgelingen over de hele wereld, mensen voor wie Depeche Mode een way of life is , die DM ademen en die DM denken. Voor deze documentaire volgt de regisseur zes verschillende mensen uit verschillende werelddelen , om ze uiteindelijk samen te brengen bij een optreden van de band in Berlijn. 

Indra uit Mongolië , voor wie de band de weg naar het Westen bleek en die Engels leerde door hun teksten uit het hoofd te leren. 

Daniel , de Braziliaanse jongeman die worstelde met zijn homoseksualiteit en die in de songs van Depeche Mode ("Try Walking in my shoes") de kracht vond om uit de kast te komen. 

Elizabeth , de Amerikaanse , die door een scheiding en door een zware chemokuur heen ging op de steun van de DM-songs. 

Christian, de Roemeense jongeman die - na de val van het communisme - door popmuziek leerde dat er ook andere culturen bestaan dan die van Koude Oorlog en die een internationale vriendenkring van DM-fans opbouwde. 


Carine Puzenat, de Francaise die zich na een zwaar ongeluk en de daaropvolgende coma niets maar dan ook helemaal niets meer kon herinneren, behalve dan dat liedje van Depeche Mode. 

Dicken, de Colombiaan die met zijn kinderen videofilmpjes opnam van covers van Depeche Mode en daardoor zelf wereldberoemd werd. 

Iedereen kan vinden van de band wat ie vindt, maar feit is dat ze troost en inspiratie biedt aan haar fans en dat hun concerten nog immer zeer gedreven zijn, Anton Corbijn maakt dat op een sterke manier duidelijk : als je meer dan drie decennia kunt blijven staan op de internationale rockpodia, dan doe je dat niet zonder boodschap, niet zonder doorzettingsvermogen. Ik ben zelf een beetje meer fan geworden na het zien van deze docu. 

Met : Dave Gahan, Martin Gore , Depeche ModeGeen opmerkingen:

On her majesty''s secret service- Peter R. Hunt

On her majesty's secret service op IMDb (6,7)   On her majesty's secret service op Moviemeter (3,08) Een jaartje geleden begon Film1...